Védőoltásokról - a tények alapján

(Aki először jár ezen a blogon, az javaslom, hogy kezdjen itt: Tartalomjegyzék gyanánt.)

A védőoltások az orvostudomány legcsodálatosabb találmányainak egyikét jelentik.

Több száz millió ember életét mentették meg a történelemben (illetve, a világ szerencsétlenebb országaiban, mentik meg mind a mai napig). Azáltal, hogy segítik elkerülni a megbetegedéseket, csökkentik a gyermekek fájdalmait, szenvedését, segítik elkerülni a még súlyosabb (adott esetben maradandó megnyomorodáshoz vezető) szövődményeket, tehermentesítik a nemzetgazdaságot és az egészségügyi ellátórendszert. Ami miatt a csodálatos jelző nem túlzás, hogy mindezt milyen kis áron teszik: kockázataik (illetve költségük) sok nagyságrenddel az előbbi előnyök mögött marad.

Manapság azonban felbukkantak, Magyarországon is, csoportok, akik fejükbe vették, hogy megingatják a bizalmat a védőoltásokban. Amíg ezt tárgyszerű, szakmai vita keretében teszik, nincs is semmi gond. Néhányan azonban nem érvelnek, hanem manipulálnak, nem megalapozott kritikájuk van, hanem előre eldöntött prekoncepcióikat, összeesküvés-elméleteiket igyekeznek szakmai köntösbe bújtatni. Céljuk, hogy érzelmekre hatva verjenek át embereket, károkat okozva az egész magyar közegészségügynek, a magyar gyermekeknek.

Meggyőződésem szerint csak felvilágosítással, ismeretterjesztéssel lehet e manipulációk ellen hatékonyan fellépni. E blog ezt a célt kívánja szolgálni: bemutatja, hogy a védőoltás-ellenesek hazugságaival szemben mit mutatnak a tények a védőoltásokról. Szó lesz a hatásosságról, a biztonságról; a témákat folyamatosan bővítem.

A blog központi oldala, ahonnan indulni érdemes: Tartalomjegyzék gyanánt. Innen indulva minden tárgyalt kérdés megtalálható, strukturált rendben.

A blog anyaga "könyv" formában is elérhető: Ferenci Tamás: Védőoltásokról – a tények alapján, sőt, most már igazi könyvként is, ha valaki jobb szeretné papíralapon olvasni. Rövid összefoglalóként ezt a cikkemet ajánlom.

Elérhetőség

A szerző biostatisztikus, az ÓE Élettani Szabályozások Csoportjának adjunktusa, a BCE Statisztika Tanszékének félállású adjunktusa.

Email-es elérhetőség:

 

Friss topikok

Címkék

adatforrás (2) adatvizualizáció (2) all trials (1) alumínium (3) andrew wakefield (2) autizmus (7) bárányhimlő (6) BCG (3) bexsero (6) bíróság (1) biztonság (37) boldogkői zsolt (1) cfr (1) cikk (9) cocooning (1) Cristopher Exley (1) cukorbetegség (1) diabetes (1) diftéria (1) efpia (2) egészségi állapot (1) előadás (3) epidemiológia (4) epidemiology and infection (1) eradikáció (1) etika (1) fészekimmunizálás (1) formaldehid (1) forrás (1) függetlenség (1) gyermekrák (1) haemophilus influenzae b (1) hatásosság (32) háziorvos továbbképző szemle (1) hepatitis b (2) Hib (1) higany (3) hírvivő (1) horváth ildikó (1) immunológia (1) immunrendszer (1) indokoltság (2) infektológia (4) influenza (1) interjú (2) ipm magazin (2) ipv (1) járványos gyermekbénulás (2) jog (2) kanyaró (8) kiggs (1) kockázat-haszon mérlegelés (5) kockázatérzékelés (1) kockázatkommunikáció (1) költséghatékonyság (3) könyv (8) kötelezőség (2) kritikus gondolkodásmód (7) Kürti Katalin (1) kutatás (4) matematika (1) meningococcus (5) minőség (3) MMR (5) morbilli (8) műhelytitok (8) mumpsz (1) nátrium-klorid (1) nyájimmunitás (10) oltás (117) oltás-rezisztencia (1) opv (1) orvosi hetilap (1) orvosi kutatások kritikus értékelése (9) orvosi megismerés módszertana (1) orvosi szemétkosár (2) összetevő (5) övsömör (1) PCV (1) pertussis (9) pneumococcus (1) policy (1) polio (5) prevenar (1) rota (1) rózsahimlő (2) rsv (1) rubeola (3) statisztika (3) synflorix (1) szamárköhögés (9) szatymaz (1) szebik imre (1) szendi gábor (5) szükségesség (1) TBC (2) tetyana obukhanych (1) tiomerzál (3) torokgyík (1) transzparencia (3) ukrajna (1) vakcina (118) varicella (5) védőoltás (118) wakefield (3) wavelet (1) zoster (1) Címkefelhő

Új cikkem – Lakos András, Torzsa Péter, Ferenci Tamás: Bexsero, egy új, meningococcus elleni vakcina (Orvosi Hetilap)

2016.02.10. 14:02 Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu)

Ide már azt hiszem nem kell sokat írnom: a korábbi bejegyzésemben olvashatóak az előzmények, aztán a mostani írásomban a folytatás, mely e cikk megjelenéséhez vezetett.

A közlemény a következő címen érhető el:

A cikk absztraktja:

A meningococcusok közül Magyarországon többnyire a B szerocsoportú okozza a legtöbb megbetegedést. Az ellene kifejlesztett egyik oltás (Bexsero) 2014 nyarától Magyarországon is kapható. A szerzők összefoglalják a betegséggel és az oltással kapcsolatos legfontosabb ismereteket, illetve tárgyalják a vakcinával kapcsolatos jelenleg még nyitott kérdéseket irodalmi áttekintés alapján. Az immunológiai adatokon alapuló előzetes várakozások alapján a Bexsero védelmet adhat e ritka, de igen súlyos megbetegedés ellen. Az oltás azonban rendkívül költséges, klinikai hatékonysága még tisztázatlan, és szokatlanul gyakran okoz lázreakciót, főleg csecsemőkorban, amikor a legnagyobb szükség lenne rá. A szerzők véleménye szerint a hazai ajánlás megfogalmazásával célszerű lenne megvárni, amíg a másutt szerzett tapasztalatok alapján jobban meg lehet ítélni az oltás hasznát, kockázatait, költséghatékonyságát. Lép- vagy komplementhiányos és egyéb immunszupprimált betegeknél, valamint kiemelkedően magas egyéni kockázat esetén a Bexsero alkalmazása már most is indokolt. Orv. Hetil., 2016, 157(7), 242–246.

A cikk megjelenése után történtekkel kapcsolatban érdemes elolvasni ezt a bejegyzést.

4 komment

Címkék: cikk vakcina oltás védőoltás bexsero orvosi hetilap

A bejegyzés trackback címe:

https://vedooltas.blog.hu/api/trackback/id/tr318379086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szilágyi András 2016.02.10. 16:42:07

De miért magyarul, egy senki által nem olvasott magyar lapban, amikor ezt az oltást világszerte forgalmazzák?

Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu) · http://vedooltas.blog.hu/ 2016.02.10. 18:32:00

@Szilágyi András: Erre válaszolhatnám azt, hogy 26 órás napokkal ez is meglehetne belátható időn belül (és persze így is van), de ha a kezemet a szívemre teszem, ez csak a válasz fele. A másik, hogy számomra elsősorban az a preferencia, hogy Magyarországon tájékoztassam... hát, nem akarom azt mondani, hogy a komplett orvosi közvéleményt, de legalábbis az érdeklődőeket :) Nem is elsősorban hazafias elfogódottságból mondom ezt :) hanem, mert ez egy kézzelfogható, belátható feladat. És ez sokkal jobban fekszik nekem, noha totál igazad van abban, hogy ez nemzetközileg is érdekes lehet.

Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu) · http://vedooltas.blog.hu/ 2016.02.10. 18:41:26

@Szilágyi András: Te jó ég, ezt biztos megpróbálom elkerülni... Azt hiszem ez már az a kategória, amire azt szokás mondani, hogy azzal is szívességet teszel neki, ha foglalkozol vele... (Amikor egy cáfolat adott esetben még pont, hogy többlet-publicitást ad a dolognak. Ami még rosszabb, hogy néha ezek után jön az, hogy "ugye mennyire kapálóznak, hogy megcáfolják? Pedig ugyebár nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja!" meg stb.)

Hozzá kell tennem, a fő bajom itt nem is az, hogy mi a jelenségre a magyarázat, hanem, hogy maga a jelenség létezik-e ( www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2816%2900273-7/fulltext ). Mert az biztos, hogy nem annyira, amennyire a csapból is folyik, és őszintén megmondom, hogy ez a médiahisztéria dolog nagyon lesújtó. Nyilván ezerszer annyi gyerek hal meg kanyaróban, mint lesz microcephalias ettől, de az előbbiből nem lehet klikkeket gyűjteni... Úgyhogy jön a hisztéria, ahelyett, hogy legalább az első normális case-kontroll vagy hasonló vizsgálat eredményét bárki megvárná.
blank
süti beállítások módosítása