Védőoltásokról - a tények alapján

(Aki először jár ezen a blogon, az javaslom, hogy kezdjen itt: Tartalomjegyzék gyanánt.)

A védőoltások az orvostudomány legcsodálatosabb találmányainak egyikét jelentik.

Több száz millió ember életét mentették meg a történelemben (illetve, a világ szerencsétlenebb országaiban, mentik meg mind a mai napig). Azáltal, hogy segítik elkerülni a megbetegedéseket, csökkentik a gyermekek fájdalmait, szenvedését, segítik elkerülni a még súlyosabb (adott esetben maradandó megnyomorodáshoz vezető) szövődményeket, tehermentesítik a nemzetgazdaságot és az egészségügyi ellátórendszert. Ami miatt a csodálatos jelző nem túlzás, hogy mindezt milyen kis áron teszik: kockázataik (illetve költségük) sok nagyságrenddel az előbbi előnyök mögött marad.

Manapság azonban felbukkantak, Magyarországon is, csoportok, akik fejükbe vették, hogy megingatják a bizalmat a védőoltásokban. Amíg ezt tárgyszerű, szakmai vita keretében teszik, nincs is semmi gond. Néhányan azonban nem érvelnek, hanem manipulálnak, nem megalapozott kritikájuk van, hanem előre eldöntött prekoncepcióikat, összeesküvés-elméleteiket igyekeznek szakmai köntösbe bújtatni. Céljuk, hogy érzelmekre hatva verjenek át embereket, károkat okozva az egész magyar közegészségügynek, a magyar gyermekeknek.

Meggyőződésem szerint csak felvilágosítással, ismeretterjesztéssel lehet e manipulációk ellen hatékonyan fellépni. E blog ezt a célt kívánja szolgálni: bemutatja, hogy a védőoltás-ellenesek hazugságaival szemben mit mutatnak a tények a védőoltásokról. Szó lesz a hatásosságról, a biztonságról; a témákat folyamatosan bővítem.

A blog központi oldala, ahonnan indulni érdemes: Tartalomjegyzék gyanánt. Innen indulva minden tárgyalt kérdés megtalálható, strukturált rendben.

A blog anyaga "könyv" formában is elérhető: Ferenci Tamás: Védőoltásokról – a tények alapján, sőt, most már igazi könyvként is, ha valaki jobb szeretné papíralapon olvasni. Rövid összefoglalóként ezt a cikkemet ajánlom.

Elérhetőség

A szerző biostatisztikus, az ÓE Élettani Szabályozások Csoportjának adjunktusa, a BCE Statisztika Tanszékének félállású adjunktusa.

Email-es elérhetőség:

 

Friss topikok

Címkék

adatforrás (2) adatvizualizáció (1) all trials (1) alumínium (2) autizmus (5) bárányhimlő (4) BCG (2) bexsero (4) bíróság (1) biztonság (31) boldogkői zsolt (1) cfr (1) cikk (4) cocooning (1) cukorbetegség (1) diabetes (1) diftéria (1) efpia (2) egészségi állapot (1) előadás (3) epidemiológia (4) epidemiology and infection (1) eradikáció (1) etika (1) fészekimmunizálás (1) formaldehid (1) forrás (1) függetlenség (1) gyermekrák (1) haemophilus influenzae b (1) hatásosság (24) háziorvos továbbképző szemle (1) hepatitis b (2) Hib (1) higany (3) immunológia (1) immunrendszer (1) indokoltság (2) infektológia (4) influenza (1) interjú (1) ipm magazin (1) ipv (1) járványos gyermekbénulás (2) jog (2) kanyaró (5) kiggs (1) kockázat-haszon mérlegelés (5) kockázatérzékelés (1) kockázatkommunikáció (1) költséghatékonyság (1) könyv (8) kötelezőség (2) kritikus gondolkodásmód (3) kutatás (4) matematika (1) meningococcus (3) minőség (2) MMR (2) morbilli (5) műhelytitok (8) mumpsz (1) nátrium-klorid (1) nyájimmunitás (7) oltás (100) opv (1) orvosi hetilap (1) orvosi kutatások kritikus értékelése (1) orvosi szemétkosár (2) összetevő (5) övsömör (1) PCV (1) pertussis (6) pneumococcus (1) policy (1) polio (5) prevenar (1) rota (1) rózsahimlő (2) rsv (1) rubeola (3) statisztika (3) synflorix (1) szamárköhögés (6) szatymaz (1) szebik imre (1) szendi gábor (3) szükségesség (1) TBC (1) tiomerzál (3) torokgyík (1) transzparencia (3) ukrajna (1) vakcina (101) varicella (3) védőoltás (101) zoster (1) Címkefelhő

Megjegyzések a bárányhimlő elleni oltás költséghatékonysága (és a népegészségügyi modellek transzparenciája, valamint a zombi statisztikák) kapcsán

2017.01.19. 15:34 Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu)

Múlt héten röppent fel a hír, hogy a Házi Gyermekorvosok Egyesülete javasolja, hogy a bárányhimlő elleni védőoltást illesszék be a kötelező gyermekkori védőoltások közé.

Rögtön a legelején szeretném rögzíteni, hogy mi az a két dolog, amivel nem szeretnék foglalkozni e hír kapcsán most: az egyik a kötelezőséggel kapcsolatos általános megfontolások, a másik a bárányhimlő elleni oltás konkrét potenciális problémái (kötelezettségétől függetlenül).

Amivel ezzel szemben szeretnék foglalkozni az egy – látszólag talán mellékes, de szerintem igenis messzire vezető – része a hírnek: az, hogy az egyik indoka ennek a javaslatnak, hogy "költséghatékonysági elemzések szerint, ha a vakcina bekerülne a nemzeti védőoltási rendbe, évi 1,5 milliárd forint lenne megtakarítható". Ez a mondat szó szerint ugyanígy jelent meg több helyen is. Alátámasztó hivatkozás semmi, így persze nehéz eldönteni, hogy az ember mit kezdjen ezzel; én sejtettem, hogy mire utalnak ezzel, amit végülis megerősített egy olyan forrás, ahol már irodalmi hivatkozással szerepelt ez az állítás.

A hivatkozás alapja tehát a következő cikk: László Cs., Nagy B., Li .X, Janitsáry A., Érsek K. Bárányhimlő elleni vakcina az életkorhoz kötötten kötelező nemzeti oltási programba való beillesztésének egészség-gazdaságtani vonatkozásai IME 2016. XV. 99. 20-26; az érdeklődő olvasó innen le is töltheti.

Pár megjegyzést szeretnék fűzni ehhez:

 1. A cikk egy varicella elleni vakcinát (is) előállító gyógyszergyár saját tanulmánya (az 5 szerzőből 3 a cég alkalmazottja, a maradék 2 a nyilvánvalóan a gyógyszergyár által e feladatra felkért elemzőcégé). Ezt azért tettem az elejére, hogy rögtön tudjam rögzíteni: ezzel, önmagában, a világon semmi baj nincs. Minden civilizált országban elvárható, hogy egy ilyen kérdés kapcsán valamennyi érintett, érdekelt elmondhassa az álláspontját (mint ahogy egy perben is felkérhet minden fél saját szakértőt is). Épp ellenkezőleg, a gyógyszergyár kifejezetten kulturáltan járt el, nem ghostwrite-oltatta a cikket egy "független" szerzővel vagy hasonló, hanem a saját nevük alatt, pontosan deklarálva az érdekeltségüket, közölték, hogy mire jutottak a számításaik során. Ezzel semmi baj nincs.
 2. A probléma ott kezdődik, hogy a fél sajtó átvette ezt az eredményt "névértéken" (elnézést az anglicizmusért). Ahogy mondtam, az ő álláspontjuk ismerete is fontos – de természetesen ugyanúgy fontos az összes többi szereplőé, kezdve mondjuk az állammal, aki a pénzt adná! Ugye a megfelelő állami szervek is utána számoltak ugyanennek? Mire jutottak...? Mert teljes képet csak akkor kapunk, ha az összes ilyen nézetet tudjuk ütköztetni. Akik hivatkozták ezt az állítást, azok vajon megvizsgálták kritikusan a cikket? (Erre még visszatérek.) Nagyon remélem, hogy fel sem merül, hogy az alapján fognak majd népegészségügyi döntést hozni, hogy a gyógyszergyár mit számolt ki a saját termékéről... és ismétlem, nem azért, mert szükségképp nem igaz, amit mondanak.
 3. Az előbbi problémát drámaian súlyosbítja az a tény, hogy a cikkben alkalmazott modell nem nyilvános. (A levelező szerzővel a cikk megjelenése után vagy egy órát beszélgettem a tanulmányról, szóban megerősítette, hogy nem én olvastam felületesen, hanem egyszerűen nincs dokumentálva a  cikkben a felhasznált modell működése. Két irodalmi hivatkozást kapunk, azonban azok sem teszik lehetővé a számítások reprodukcióját, különösen, mert semmilyen információ nem szerepel a cikkben arra vonatkozólag, hogy a modell "adaptálása" pontosan mit jelentett, valamint bár a cikk írja, hogy több esetben egyedi paramétereket használtak (pl. "a normál lefolyású betegség ágán a jelenlegi magyarországi klinikai gyakorlatra jellemző értékek szerepelnek"), azonban ezek értékét sehol nem adják meg a publikációban! A hivatkozásokban közlik az egyenleteket és a paramétereket, de a modell implementált formában nem elérhető nyilvános forrásból. A levelező szerző azt is elmondta, hogy ezt még ők maguk sem (!) ismerik, a gyógyszercégtől készen kapták a modellt, "black box"-ként, amibe bedobták a bemenő paramétereket és megkapták az eredményeket, de hogy a kettő között mi történt, azt nem hogy az olvasó nem tudja pontosan, de még az elemzést írók sem!) Egy szó mint száz: a felhasznált modell nem transzparens, lehetetlen megmondani, hogy a beadott paraméterekből milyen módon jöttek ki az eredmények, ez semmilyen módon nem ellenőrizhető. Azt hiszem egy dolgot nagyon világosan rögzíteni kell e ponton: a modellt a gyógyszercég fejlesztette ki, valószínűleg rendkívül komoly energiát, időt, pénzt befektetve, szíve joga megtartani magának, ha szeretné – de akkor arra se számítson, hogy ez nemzeti döntéshozatal alapját képezi. Nagyon remélem, hogy azt magyarázni sem kell, hogy népegészségügyi döntést nem lehet olyan modellek eredményeire alapozni, amikről azt sem lehet tudni, hogy hogyan működnek...
 4. Az előbbiből adódóan az eredmények ellenőrzésére nem igen van mód, de azért egy aggasztó momentum még így is szemet szúrt nekem. Ehhez kiemelném a cikk 4. táblázatát:
  ersek_table4.pngEz azt mutatja, hogy mik lettek a modellfuttatás eredményei 30 éves időhorizonton. Az érdekes alulról a 4. sor: eszerint az oltási programmal 659 halálozást lehet elkerülni. A probléma valószínűleg sok olvasónak világos már így ránézésre is: 659 halálozás? Hogy a fenében történne összesen 659 halálozás bárányhimlőben Magyarországon 30 év alatt?! Nemhogy amennyit megelőz az oltás. (Gondoljunk bele, ez azt jelentené, hogy kéthetente meghal az országban egy gyerek bárányhimlőben!!!) Mondanom sem kell, nincsen semmilyen nyilvánosan elérhető adat Magyarországon arra vonatkozólag, hogy hány bárányhimlős halálozás történik, de egy mértékadó publikáció szerint (Ujhelyi E, Szűcs A, Liptai Z. Miért oltsunk a varicella ellen? Gyermekorvos Továbbképzés. 2009;8(3):146-150.) a László Kórház 1993. február 1. és 2009. április 30. között összesen 98 szövődményes bárányhimlős esetet kezelt, és köztük 4 beteget vesztettek el. Tehát még egyszer: az ország infektológiai szakkórháza, mely a lakosság ötödét adó fővárosban található, 26 év alatt regisztrált 4 halálozást, a gyógyszergyár modellje szerint viszont az országban 30 év alatt történik... 659! Azt hiszem ez nem sok kommentárt igényel. Érdemi választ a levelező szerző sem tudott e problémámra adni, hangsúlyozta, hogy ez egy egészség-gazdaságtani és nem egy epidemiológiai modell, ezért az adatait nem lehet közvetlenül összevetni az epidemiológiai adatokkal. Ezt elfogadom, de nem változtat azon az álláspontomon, hogy egy ilyen elképesztően irreális részeredmény minimum nem növeli a bizalmunkat a modell többi eredménye kapcsán (és akkor azt hiszem még óvatosan fogalmaztam...).
 5. Ahogy a dolog terjed a médiában, abban az a legveszélyesebb, hogy ebből a 1,5 milliárd forintból zombi statisztika lesz. (A kifejezést Stephen Senn-től kölcsönöztem. Ő emlegette egy előadásán, a példa egy olyan statisztika volt – az FDA, az amerikai gyógyszerhatóság publikációjában! –, hogy a betegségek mekkora hányadában nem hatnak a ma elérhető gyógyszerek. Forrás persze sehol, Senn sziszifuszi munkával elkezdett utánajárni, egyesével visszafejteni, hogy vajon ki honnan vette át a számokat, míg végül kiderült, hogy egy teljesen homályos, ellenőrizhetetlen metodikával készült publikációból indult ki az egész; csak ahogy vették át újabb és újabb szereplők onnan, az eredetire már senki nem emlékezett, és kész tényként kezelték a számokat. Ráadásul többségében jóhiszeműen, hiszen egy ponton túl már nem is látszott, hogy mit hivatkoznak, kifejezetten nagy presztízsű szervezeteknél is megjelent, persze, hogy akkor ezek a számok terjedtek tovább. És hiába hívták fel rá a figyelmet, csak terjed és terjed, cáfolják, de mégis újra meg újra megjelenik... Na és erre mondta Senn, hogy "These are zombie statistics. They refuse to die!".) Kicsit ugyanezt kezdem itt is érezni. Van ez eredeti publikáció, ilyen-olyan bajokkal, a következő lépésben már aggálytalanul jelenik meg a szám, csak lábjegyzettel a publikációra, aztán meg már lábjegyzet sincs, szinte mint magyarázatot sem igénylő tény jelenik meg a szám. Persze ne legyen igazam a zombisodásban...
 6. Kis kiegészítés a végére (immár elrugaszkodva a bejegyzés témájától): különösen érdekes a cikk – mármint a lábjegyzetelt újsághír – 12-es számú hivatkozása. Ez a következő, teljes terjedelmében idézem: "Magyarország immunizációs stratégiája 2011-2020". Szerző, szerkesztő, kiadó, bármilyen azonosító adat nuku. A Google erre a keresőszóra egyetlen találatot dob ki – épp ezt a cikket... A Magyar Országos Közös Katalógus pedig egyáltalán nem is tud ilyen nevű publikációról. Hm. Nem akarok nagyképű lenni, de talán azt mondhatom, hogy benne vagyok a témában, ám ilyen nevű dokumentumról életemben nem hallottam. Igazság szerint innentől nem tudom mi a jobb: az, ha a csaladinet.hu csontkamu hivatkozásokkal támaszt alá állításokat, vagy az, ha "Magyarország immunizációs stratégiája" (ami neve alapján mind a szakmai, mind a laikus közvélemény számára fontos, népegészségügyileg meghatározó jelentőségű dokumentum kell legyen) olyan, hogy semmilyen kereséssel nem található meg és a témában 500 oldalas monográfiát író szerzők sem találkoztak vele soha...?

32 komment

Címkék: vakcina oltás költséghatékonyság védőoltás transzparencia bárányhimlő varicella

Bexsero: új adatok és eredmények

2017.01.06. 03:00 Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu)

A Bexsero-ról szóló cikkünk megjelenése óta eltelt időben történt pár fejlemény e védőoltással kapcsolatban; most ezeket próbálom meg tömören összefoglalni. Annál is inkább, mert a cikk fő üzenete ugyebár épp az volt, hogy egyrészt jelenleg keveset tudunk, de másrészt ez igen hamar változhat, így szükséges is, hogy az ember kövesse ezeket az új eredményeket, adatokat. (A mai világ egyik előnye, hogy ezt elvileg akárki megteheti, hiszen rendelkezésre állnak a szükséges információforrások, jószerével csak Internet kell hozzá. Tehát bár egyáltalán nem kell, hogy ezt az eredeti szerzők írják meg, de mivel sajnos magyar nyelven nem láttam még eddig nyomát sem ilyen írásnak, így most, hogy végre jutott egy kis időm, igyekeztem ezt a hiányosságot pótolni.)

6 komment

Címkék: biztonság vakcina oltás védőoltás meningococcus hatásosság bexsero

Ferenci Tamás: Védőoltásokról – a tények alapján (2. javított, bővített kiadás)

2016.10.27. 18:05 Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu)

Amikor annak idején – még 2014-ben, te jó ég! – megjelent a blog anyaga könyv formában, azt írtam az előszóban, hogy "ezt a könyvet, speciális témájából adódóan, minden bizonnyal egyetlen cég sem állt volna neki piaci alapon kiadni". Jelenthetem: ez a kijelentés úgy tűnik megcáfolódott!

Na de ne fussunk ennyire előre. Időben haladva az első fejlemény tavaly ősszel történt: ekkor keresett meg a könyvet kiadó Medicina, hogy a könyvről nagyon jók a visszajelzések, folyamatosan viszik, és a bolti forgalomba kerülő példányok lényegében elfogytak! Ennek a hírnek is nagyon örültem, természetesen, de ez után egy még elképesztőbb folytatás jött: kiderült, hogy azért kerestek meg ezzel a helyzetjelentéssel, mert ennek okán szívesen elkészítenének egy második kiadást!

Magától értetődően a legnagyobb örömmel vállalkoztam erre; azzal a kitétellel, hogy nem utánnyomásról, hanem egy javított-bővített kiadásról lesz szó. Ennek oka azt hiszem világos megnézve a könyv kinyomtatása óta történt bővítések és javítások listáját. Szerencsére úgy tudtam a kéziratot leadni annak idején, hogy nem volt különösebb hiányérzetem, "jaj de jó lett volna, ha még ez belefér az időbe" jeligére... de azért egy-két új fejezetre volt ötletem, amiket meg is írtam azóta. Szintén kijavíthatóak lettek azok a hibák, amik a kiadás óta kiderültek (szerencsére egyik sem súlyos, de hibából, pláne ilyen téren ahol másokat is kritizálok, a legapróbb is rossz érzéssel tölt el).

Úgyhogy mindezeket összerakva megszületett a második, bővített és javított kiadás:

ferencitamasvedooltasokrolatenyekalapjan_masodikkiadas_borito.jpg

Részletezve, az új kiadás három nagy fejezettel bővült: az egyik az immunológiával, a másik a fertőző betegségek modellezésével és a közösségi (vagy nyáj-) immunitással, a harmadik a kockázat-haszon mérlegelés racionális szempontjaival, a kockázatérzékelés pszichológiájával és a kockázatkommunikációval foglalkozik. Emellett számos apróbb bővítés is történt, külön kiemelném az új kutatási eredményeket az alumíniummal foglalkozó részből és a védőoltások hatásosságára vonatkozó vizsgálati módszerek sokkal strukturáltabb ismertetését. És természetesen javítottam a fent említett, időközben tudomásomra jutott hibákat is; mindezek pontos listája megtalálható a könyv honlapján. Végeredményben a terjedelem kicsit 500 oldal felé kúszott (továbbra is nagyon szép, színes kivitelben).

Változatlanul ingyen dolgoztam (nem vettem fel szerzői honoráriumot, és teljes egészében lemondtam az eladott példányok után járó jogdíjról is), és szintén változatlanul ingyen dolgozott az összes lektor is.

A könyv megrendelhető online a Medicina Könyvkiadó webshop-jából, valamint kapható a Medicina boltjaiban is. (A könyvet árusító boltok listája később várhatóan bővülni fog, ekkor frissítem ezzel a bejegyzést.) Az ÁNTSZ – bár most nem kezdeményezője volt a kiadásnak – de ettől még most is vásárolt példányokat az oltóorvosok tájékoztatására.

Ezúttal, szemben az első kiadással, nem tudok boldog-boldogtalannak tiszteletpéldányt küldeni, de ha bárki szeretne egyet, természetesen nyugodtan írjon nekem.

Kedvcsinálóul a tartalomjegyzék elérhető itt, az – első kiadásánál jóval rövidebb! – előszó pedig itt.

Szokásomhoz híven bárki számára elérhetővé teszem a teljes (nem formázott) szöveget:
http://www.medstat.hu/vakcina/FerenciTamasVedooltasokrolATenyekAlapjan.pdf

(A fentiekből adódóan engem ugyan nem támogat aki meg is veszi a könyvet, de pozitív üzenetet küld a kiadónak arról, hogy jó ötlet volt belevágni a kiadásba :) )

Zárásként abban az irányban kavarognak a gondolataim, így kézbefogva a könyvet, amit bő fél éve írtam. A védőoltás-ellenesek internetes aktivitása szinte megszűnt mára Magyarországon. Persze, ettől még vannak ilyenek, nyilván terjesztenek továbbra is valótlanságokat, de ezek láthatósága lényegében nulla. Félreértés ne essék, természetesen nem azt akarom ezzel mondani, hogy akkor felesleges volt ez a könyvet megírnom, de úgy érzem, hogy ha minden így marad, akkor ennek a második kiadásnak a megjelenésével egy érát lezárok magamban.

Egy ilyen projekt persze valójában soha nem lesz "lezárt", ami a konkrétumokat illeti: a vádak és cáfolatok manapság szinte egy hét alatt válnak elavulttá. Azonban már az első kiadásnál is az volt a célom – és ahogy az idő telt, ez csak egyre kifejezettebb lett –, hogy a kézirat a lehető legáltalánosabb legyen, a legkevésbé a konkrét vitatkozás töltse ki, hanem sokkal inkább a módszereket mutassa be, amikkel felvértezve az olvasó tudja, hogy mi vitatható és miért. Nem mondom, hogy több bővítési ötletem most már végképp nincsen, de remélem, hogy ilyen értelemben viszont legalábbis "eléggé lezárt" lett a kézirat.

Emiatt most már elárulhatom, hogy titokban abban reménykedem, hogy ez a könyv sok olvasó számára nem a védőoltásokról fog (csak) szólni, hanem egy sokkal általánosabb tudást ad át, mely bármely más gyógyszer, vagy egyáltalán, egészségügyi technológia megítélésben, vagy orvostudományi kérdés eldöntésében jól jöhet. A jövőben magam is valószínűleg inkább ilyen irányban fogok dolgozni a szabadidőmben.

Ahogy az előszóban (előszavakban) is leírtam, még egyszer köszönöm mindenkinek, aki támogatott és segített – akár vitatkozással is! – az eddigi, ezzel kapcsolatos utamon.

19 komment

Címkék: könyv vakcina oltás védőoltás

Egy kis immunológia

2016.10.27. 15:00 Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu)

Az emberi szervezet létének fenntartásához alapvető fontosságú a belső környezet állandóságának biztosítása egy lényegesen eltérő, ráadásul sok esetben folyamatosan változó külső környezetben. Ez három feladat megoldását igényli: érzékelni kell a környezetet, az így nyert információt fel kell dolgozni, majd ez alapján megfelelő választ kell tudni adni. E részek teljesen nyilvánvalóak, ha az idegrendszerre gondolunk: mindenki számára világos, hogy mit értünk a környezet érzékelésén, ha mondjuk a szemre és a látásra gondolunk, világos az információfeldolgozás mibenléte, ha arra gondolunk, hogy az agy feldolgozza a vizuális információt és ez alapján dönt, és végül a válaszadás is értelemszerű, ha arra gondolunk, hogy megmozdítjuk a kezünket, melyet egy idegi utasítás vált ki. Sokkal kevésbé nyilvánvaló, de mára egyértelművé vált, hogy mindezek az immunrendszerről is elmondhatóak: bármilyen furcsa lehet első hallásra, de az immunrendszerünk is képes érzékelni a környezetet úgy, mint a szemünk (felismerés), képes feldolgozni ezt az információt úgy, mint az agyunk (jeltovábbítás, információfeldolgozás), és képes választ adni úgy, mint a karunk (végrehajtás, válaszadás). Sőt, van még egy, harmadik rendszerünk, melyről, ha kisebb specificitással is, de ugyanez elmondható: a hormonokat kiválasztó endokrin rendszer. Ma már ráadásul azt is tudjuk, hogy ezek közül egyiket sem lehet a többi közül kiragadni, ugyanis lépten-nyomon kölcsönható egységet alkotva gondoskodnak a belső egyensúly fenntartásáról, és így az egészség megőrzéséről. Hallatlanul izgalmas végiggondolni, hogy bár e rendszereink konkrét működése természetesen nagyon eltérő, de a mélyére ásva mégis csak azt látjuk, hogy valamennyi ezt a sémát követi.

Ha egymondatos definíciót kellene adni, hogy ezek közül pontosan mi az immunrendszer feladata, akkor úgy fogalmazhatnánk: a szervezettel kapcsolatba kerülő "veszélyes" és a "nem veszélyes" struktúrák – például szövetek, sejtek, fehérjék – felismerése, megkülönböztetése, majd ez alapján a megfelelő válasz adása. Ez a válasz lehet a nem-saját, veszélyes struktúra semlegesítése (elpusztítása, izolálása, a szervezetből való eltávolítása), a nem veszélyesként felismert struktúra esetén pedig annak elfogadása, megtűrése, a tolerancia. Sokan azt gondolják, hogy az immunrendszer a külső fertőzésekkel szemben véd minket, ám az előbbi definíció helytállóbb. Sőt, ma már tudjuk, hogy a lényeges választóvonal nem is a saját és a nem-saját között van, például ugyanúgy veszélyes struktúrát jelentenek a rosszindulatúvá vált saját-eredetű ráksejtek is, ezért fontos az immunrendszer szerepe a rosszindulatú tumorok elleni védekezésben is. Én most az immunrendszer működésének alapvonalait kívánom, nagyon leegyszerűsítve, bemutatni, hogy az alapvető szereplők, mechanizmusok, és logika világos legyen. A részleteket a szakirodalom bőségesen tárgyalja. Célom egyúttal, hogy bemutassam a hátterét a védőoltásokról általában szóló rész egyes pontjainak, mélyebben megmagyarázva azokat (így elsősorban a külső kórokozók elleni védekezésre fogok fókuszálni).

7 komment

Címkék: immunológia immunrendszer

A kockázat-haszon mérlegelésről

2016.10.20. 16:38 Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu)

Jelen fejezetben egy olyan kérdésről lesz szó, mely tulajdonképpen sokkal általánosabb, akármilyen gyógyszer (vagy egészségügyi eljárás) kapcsán elmondható lenne, de a védőoltásoknál különösen fontos a szem előtt tartása: a kockázat-haszon mérlegelés. Elsőként bevezetem az alapgondolatot, majd utána két speciálisabb részkérdést tárgyalok meg.

60 komment

Címkék: szamárköhögés kanyaró MMR pertussis kockázat-haszon mérlegelés morbilli fészekimmunizálás cocooning kockázatérzékelés kockázatkommunikáció

Félig off meghívó: 'Orvosi kutatások kritikus értékelése' tanfolyam (2016. 09. 12.-16.)

2016.08.25. 19:10 Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu)

Most már lassan hagyományossá kezd válni, hogy a "félig off" címkét az ilyen 'orvosi kutatások kritikus értékelése' témakörben végzett munkáimra tartom fenn. De ha már erről – még ha ilyen címke alatt is – de beszámolok, márpedig ezt fontosnak tartom, mert félig igenis a védőoltásokhoz is kapcsolódik, akkor elújságolok egy nagy fegyvertényt ezzel kapcsolatban.

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézettel együttműködve (úgy jöttek képbe, hogy nekik rengeteg klinikai kutatásban segítek biostatisztikusként, a gyermekháztól az intenzíven át a nemzeti infarktusregiszterig) sikerült megszervezni, hogy egy egész hetes, akkreditált (orvosoknak pontszerző) tanfolyamot tarthatok ebben a témában!

Itt érhető el a továbbképzés oldala a GOKI honlapján:
http://www.kardio.hu/index.php?lang=_1&selectedmenu=rendezveny&filter=41
és ez az OFTEX-es link:
http://www.oftex.hu/project_o/system/launch.php?pg=./oftex/KONG_Adatlap.php?msgid=63177&tableid=0&retcode=konglist

E bejegyzés célja nem elsősorban a büszkélkedés: egyrészt az orvos olvasók bátran tekintsék úgy ezt, mint meghívás, másrészt megköszönöm, ha a potenciális érdeklődőknek is továbbadják a hírt. Természetesen mindenkit, legyen orvos vagy a téma iránt érdeklődő nem orvos, nagy örömmel látok a továbbképzésen! (Bár tudom, hogy egy klinikusnak sajnos nem könnyű, pláne ennyi időre, elszakadni a munkából.)

Kedvcsinálóul ide is bemásolom a tematikát:

2016. 09. 12. hétfő:

AZ EMPIRIKUS ORVOSI KUTATÁSOK TERVEZÉSÉNEK ÉS KIÉRTÉKELÉSÉNEK ALAPVONALAI

Alapfogalmak, áttekintés

Az empirikus kutatások szerepe az orvostudományban. A szisz­tematikus adatgyűjtés és -feldolgozás jelentősége, történelmi példák. Az empirikus orvosi vizsgálatok alapgondolata, expozíció és végpont, kauzalitás, az okozati következtetés kérdései. Megfigyelés és kísérlet, a confounding problémája. Kutatási módszerek, bizonyító erő. Az orvosi kérdések véges méretű mintából történő megválaszolásának problémái, a mintavételi ingadozás. Mintavételi és nem-mintavételi hiba, mintanagyság szerepe. Módszertani ajánlások szerep. Bizonyítékok aggre­gálása, szintézise, szisztematikus review és meta-analízis.

Kísérletes vizsgálatok

A klinikai kísérlet fogalma, ereje, jelentősége. Randomizálás. Kontrollálás. Vakosítás. ITT és PP kiértékelés. Kísérletek idő előtti leállítása, etikai és statisztikai kérdések, félrevezetési lehetőségek. A komparátor megválasztása, félrevezetési lehetőségek. Confounding, mintavé­teli és nem-mintavételi hibák kísérletes vizsgálatokban. A kísérletes vizsgálatok hátrányai, nehézségei.

Megfigyeléses vizsgálatok

A megfigyeléses vizsgálatok fogalma, ereje, jelentősége. Megfigyeléses vizsgálatok típusai, kohorsz és eset-kontroll vizsgálatok. Confounding, mintavételi és nem-mintavételi hibák megfigyeléses vizsgálatokban. A megfigyeléses vizsgálatok hátrányai, nehézségei.

2016. 09. 13. kedd:

A MINTAVÉTELI HIBA ÉS A KÖVETKEZTETŐ STATISZTIKA

A mintavételes helyzet és következményei

A mintavételes helyzet fogalma. Mintavételi ingadozás és törvényszerűségei. A mintából történő következtetés nehézségei, mintavételi hiba. A mintanagyság szerepe. Mintavétel tervezése, véletlen és nem-véletlen mintavételi tervek.

A következtető statisztika

Védekezés a mintavételi hiba ellen, a következtető statisztikai alapjai. Becsléselmélet: pontbecslés és intervallumbecslés (konfidenciaintervallum). Hipotézisvizsgálat: I. és II. fajú hiba, szignifikanciaszint, p-érték, erő. Leggyakoribb félreértések a következtető statisztika orvosi alkalmazásaiban. A frekvencionista szemlélet. A klinikai és a statisztikai szignifikancia fogalmának keveredése. Többszörös összehasonlítások helyzete, szignifikanciavadászat.

2016. 09. 14. szerda:

A NEM-MINTAVÉTELI HIBA, TORZÍTÁSOK

A nem-mintavételi hiba fogalma. A torzítás fogalma. Minta megválasztása, reprezentativitás. Szelekciós torzítás. Kényelmi minta. Kizárási és bevonási kritériumok. Kihullás a vizsgálatból. Hiányzó adatok és imputálás. Validitás kérdése, külső és belső validálás.

2016. 09. 15. csütörtök:

VÁLOGATOTT FEJEZETEK A TOVÁBBI TÉMÁKBÓL

A végpontok meghatározásának kérdései

Végpontok meghatározása: bináris kimenet, folytonos kimenet, "eltelt idő" jellegű kimenet. Abszolút és relatív kockázat fogalmának keveredése. A dichotomizálás veszélyei. A hazárd és a hazárd-arány fogalma. Végpontok szerencsétlen vagy félrevezető összefogása.

Diagnosztikai vizsgálatok kiértékelése

Gold standard koncepciója, problémák és nehézségek a kiválasztásával. Metrikák bináris diagnosztikánál: szenzitivitás, specificitás, pozitív és negatív prediktív erő. Likelihood arányok és esélyhányados. Különféle metrikák előnyei, hátrányai, alkalmazási területei. Tipikus félreértések. Diagnosztikai vizsgálatok megrendelésének és értelmezésének racionális szempontjai. Speciális helyzetek: nem tökéletes gold standard, szelektált megerősítés. Diagnosztikai vizsgálatok összehasonlítása.

A statisztikai modellek alapjai

A statisztikai modellezés jelentősége. Confounding szűrése, kontrollálás, a többváltozós elemzés ereje az egyváltozós elemzésekkel szemben. Modellfeltevések és jelentőségük (linearitás, interakció), modelldiagnosztika. A modellszelekció legelterjedtebb hibái. Modellvalidálás. A legfontosabb statisztikai modellek (lineáris regresszió, logisztikus regresszió, Cox-regresszió stb.), a belőlük nyerhető információk, értelmezésük.

Bizonyítékok összessége és összesítése

Annak fontossága, hogy a bizonyítékok összességét tekintsük egy orvosi kérdés megvá­laszolásához. Szisztematikus review. Meta-analízis. Tanulmányok eltitkolása, publikációs torzítás felderítése statisztikai módszerekkel. Bizonyítékok hierarchiája. A kockázat/haszon mérlegelés statisztikai szempontjai.

2016. 09. 15. péntek:

ZÁRÓ GONDOLATOK

Az empirikus kutatások szerepe napjaink orvostudományában, bizonyítékokon alapuló orvoslás. Adott beteg kezelése vs. átlagos beteg kezelése. Az orvostudományi megismerés filozófiai kérdései módszertani szempontból: indukció és dedukció. A statisztika határai.

8 komment

Címkék: kritikus gondolkodásmód orvosi szemétkosár orvosi kutatások kritikus értékelése

A betegségek oltás bevezetése utáni visszaszorulását vizsgáló írás új történelmi adatokkal frissítve: járványos gyermekbénulás, szamárköhögés, meningococcus

2016.08.08. 13:27 Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu)

Az elmúlt hónapokban sikerült pár újabb – köztük hazai szemmel nézve is fontos – betegség adatait begyűjtenem ahhoz az íráshoz, mely azt vizsgálta, hogy szorultak vissza (vagy tűntek el) különféle fertőző betegségek az ellenük védő oltás bevezetése után.

Szamárköhögés és meningococcus Angliában, és a legrettegettebb fertőző betegségek egyike, a járványos gyermekbénulás (polio) Angliában, az Egyesült Államokban és Magyarországon; íme az újdonságok kiemelve:

"Más szempontból tanulságos, de abból a szempontból nagyon is, ha a szamárköhögés alakulását az Egyesült Királyságban nézzük meg:
Pertussis (szamárköhögés) megbetegedések és a pertussis elleni védőoltás az Egyesült Királyságban (Anglia és Wales), 1940-2012

(Más formátumokban is: PDF, PNG, SVG. Rákattintva új ablakban (nagyobb méretben) megnyílik, jobb klikk után lementhető.)

Az ábra megértéshez tudni kell, hogy 1975-től kezdődően egy nagyon komoly vihar támadt a szamárköhögés ellen is védő oltás kapcsán Angliában, mert felvetődött a lehetőség, hogy neurológiai károsodást okozhat. Az akkor használt (teljes sejtes) oltóanyag valóban kevésbé volt biztonságos mint a mai, így legalábbis a felvetés totálisan értelmetlennek nem nevezhető, ám a védőoltás-ellenes mozgalmaknak köszönhetően nagyon hamar kialakult egy, a probléma valós súlyával már köszönőviszonyban sem lévő médiahisztéria, aminek következtében az átoltottság egészen drámai módon (országosan 80%-ról 30%-ra, egyes területeken 10% alá!) leesett a '70-es évek végére. Az ábra szemléletesen mutatja ennek szomorú eredményét: két évben is akkora járvány tört ki, amire azt megelőzően csak a '60-as évek előtt, a védőoltás bevezetését megelőzően volt példa. Ez az eset tehát olyan szempontból nagyon fontos, hogy nem csak azt mutatja, hogy az oltás bevezetésével eltűnt a betegség, hanem azt is, hogy az elhagyásával újra visszatért!"

 

"Ezzel nagyon sok szempontból rokon a meningococcus C adatsora, szintén az Egyesült Királyságból: ugyanabból az országból származik, hasonló időszakból, ugyanúgy negyedéves (sőt, helyenként havi) a frekvenciája; ezt mutatja a következő ábra.
Meningococcus C és B (Men C és B) megbetegedések és a Men C elleni védőoltás az Egyesült Királyságban (Anglia és Wales), 1996-2014

(Más formátumokban is: PDF, PNG, SVG. Rákattintva új ablakban (nagyobb méretben) megnyílik, jobb klikk után lementhető.)

Ami azonban különösen érdekessé teszi, hogy az ábrán egy rokon kórokozó, a meningococcus B megbetegedéseinek adatait is feltüntettem – ez ellen, szemben a C-vel, egészen a legutóbbi időkig nem sikerült védőoltást kifejleszteni. Egyfajta "kontrollcsoportként" mutatja tehát az 1999-es történeseket, hogy hogyan sikerült legalább a C okozta megbetegedéseket szinte felszámolni a védőoltással – miközben szó nincs arról, hogy akkor a meningococcusok általában visszaszorultak volna. (Az adatsorok összeállításánál mindenhol az aktuális időszaki jelentéseket vettem figyelembe, nem az éves kumulált adatot.)"

 

"A végére hagytam az egyik legdrámaibb betegséget, melyről ráadásul még napjainkban is sokaknak, az idősebb korosztálynak lehet személyes tapasztalata hazánkban: a járványos gyermekbénulást. Minden további kommentárt megelőzően először is nézzük meg, hogy alakult ennek a betegségnek az előfordulása Magyarországon:
Járványos gyermekbénulás (polio) megbetegedések és a polio elleni védőoltás Magyarországon, 1931-2012

(Más formátumokban is: PDF, PNG, SVG. Rákattintva új ablakban (nagyobb méretben) megnyílik, jobb klikk után lementhető.)

Az egyik feltűnő jelenség, ami azonnal látható, hogy a polio az oltás bevezetését megelőzően folyamatosan tört előre. Ez első ránézésre meglepő lehet: az ember azt várná, hogy egy fertőző betegség előfordulása az idő előrehaladtával – ezáltal a higiénia javulásával, a szociális viszonyok fejlődésével stb. – legalábbis ne nőjön. Persze, van, amelyiknél nem is javul a helyzet, mert ezek a tényezők nem hatnak rá, na de hogy kifejezetten romoljon? Hogy ez miért van így, az a polio egy legizgalmasabb kérdése, a lehetséges okokról a betegségeket bemutató résznél röviden szóltam.

A másik, ami nagyon látványos a fenti adatok alapján, az az oltás egészen mellbevágó hatásossága. Talán nincs még egy ilyen drámai hatású oltásra példa: a betegség – annak ellenére, hogy tehát felfutó fázisban volt! – szinte azonnal és szinte tökéletesen eltűnt. A görbe alig látszik a bevezetést jelző függőleges vonaltól és a vízszintes tengelytől.

A polio-s megbetegedések előfordulását az Egyesült Államokban a következő ábra mutatja. (A tüske a század legelején nem valamiféle adathiba, bár elsőre úgy tűnhet: ez a rettenetes 1916-os new york-i polio-járvány megjelenése, amely szinte a semmiből csapott le, olyan pusztítást végezve, ami nem hogy az előtt volt ismeretlen, de azt követően is, és amely máig sok szempontból epidemiológiai rejtély.)
Járványos gyermekbénulás (polio) megbetegedések és a polio elleni védőoltás az Egyesült Államokban, 1912-2012

(Más formátumokban is: PDF, PNG, SVG. Rákattintva új ablakban (nagyobb méretben) megnyílik, jobb klikk után lementhető.)

Az Egyesült Királyságbeli polio-adatokat a következő ábra adja meg:
Járványos gyermekbénulás (polio) megbetegedések és a polio elleni védőoltás az Egyesült Királyságban (Anglia és Wales), 1912-2012

(Más formátumokban is: PDF, PNG, SVG. Rákattintva új ablakban (nagyobb méretben) megnyílik, jobb klikk után lementhető.)

Érdemes megfigyelni, hogy az előbb említett két jellemző hogyan jelenik meg ezeken a – teljesen más országokból származó – adatokon is."

A fenti elemzések teljes kontextusához (ideértve ezen, hatásosságot bizonyító módszer limitációit is – korreláció nem implikál kauzalitást, ugyebár!) érdemes az eredeti írás egészét elolvasni.

7 komment

Címkék: vakcina oltás védőoltás szamárköhögés polio meningococcus hatásosság pertussis járványos gyermekbénulás

Első benyomások a magyar EFPIA-adatok feldolgozhatóságáról

2016.07.08. 16:34 Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu)

Akár offtopic, akár nem, gondoltam mesélek kicsit arról, hogy mire jutottam az elmúlt két napban a korábban már bemutatott EFPIA-közzétételek adatainak feldolgozása kapcsán. Az ötletet az egyik kommentelő adta, aki rámutatott arra, hogy mekkora vita zajlik Angliában is éppen most erről (náluk is most kellett ezeket az adatokat közzétenni); kiindulópontnak ezt és ezt az írást javaslom.

Van azonban a dolognak még egy vetülete: Angliában az Oxfordi Egyetem Ben Goldacre és Anna Powell-Smith vezette EBM Data Lab-ja (amúgy iszonyú jó dolgaik vannak ettől függetlenül is, mindenkinek csak ajánlani tudom) elindított egy projektet, melynek célja, hogy gépi úton feldolgozzák és kiértékeljék a nyilvánosságra hozott adatokat... hogy értelmet is adjanak ennek a rengeteg számnak.

Én ugyan nem vagyok komplett kutatócsoport, így a lehetőségeim is korlátozottabbak, de az ötlettől nagyon fellelkesültem, így megnéztem, hogy mit lehet kezdeni a magyar adatokkal.

5 komment

Címkék: transzparencia efpia

Az EFPIA közzététel és a gyógyszeripari transzparencia

2016.07.05. 02:08 Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu)

Mivel én általában is elkötelezett híve vagyok a gyógyszeripari transzparenciának, így – még ha félig-meddig talán offtopic is – nem tudom megállni, hogy egy pár szó erejéig ne térjek ki egy ezzel kapcsolatos fontos eseményre, mely ezekben a napokban történt.

Mint azt minden bizonnyal sokan tudják, néhány napja kellett a gyógyszergyártóknak az első, ún. EFPIA közzétételeket nyilvánosságra hozniuk; ez nagyon-nagyon leegyszerűsítve azt a célt szolgálja, hogy a gyártók által az orvosoknak teljesített kifizetések – legyen szó akár konferencia-részvétel támogatásról, akár tanácsadásról, vagy épp előadás-tartásról – teljesen nyilvánosak legyenek, név szerint, pontos, kategóriákra lebontott összegekkel bárki megtekinthesse ezeket.

(Ha valaki nincs benne annyira a gyógyszeripar ügyeiben, az most meglepődhet, hiszen ők jellemzően nem közpénzt kezelnek, akkor meg ugyan miért kellene egy piaci magánszereplőnek közzétenni, hogy egy másik magánszereplő számára miért és mennyit fizetett?! Hadd próbáljam meg pár mondatban számukra is megindokolni, hogy ez miért rendkívül fontos. Bár a gyógyszergyárak tényleg nem közpénzt költenek amikor orvosoknak kifizetést teljesítenek, de ezen kifizetések egy nem elhanyagolható része – burkoltan, vagy akár nagyon is közvetlenül – azt a célt szolgálja, hogy az orvosok diagnosztikai vagy terápiás gyakorlatát befolyásolja. Optimális esetben persze jó irányba, de ez most ilyen szempontból mindegy, a lényeg, hogy befolyásolni akarják a diagnosztikai vagy terápiás gyakorlatot, amely gyakorlat viszont értelemszerűen a lehető legközvetlenebbül befolyásolja a betegek életét, így aztán igenis mindenkit érint ez a kérdés. Nem mellesleg e gyakorlat (gondoljunk a gyógyszerrendelésre!) nagyon sokszor igenis befolyásolja a közpénz-költést is. A gyógyszergyárak profitorientált intézmények, így a befolyásolás várhatóan abba az irányba történik, ami megfelel az ő üzleti érdekeiknek – ezt, a józan észen túl, bőséges empirikus bizonyíték is alátámasztja. (Ez az irány jó esetben egybeesik a tudomány aktuális állása szerinti valós helyzettel, rosszabb esetben kevésbé.) Világosan kell látni, hogy ez a conflict-of-interest önmagában nem probléma. Ez teljesen természetes, elkerülhetetlen jelenség egy versenyen alapuló piacgazdaságban; a probléma ott kezdődik, ha ez nincs nyilvánosan és világosan deklarálva. Ezt a célt szolgálja az EFPIA közzététel. Rendkívül fontos tehát hangsúlyozni, hogy a lényeg a transzparencia, és nem arról van szó, hogy minden itt feltüntetett forint valamiféle bűzlő korrupciót jelentene. Ezen kifizetések egy jó része ténylegesen elvégzett munka piaci áron történő ellentételezése, amiben tehát annyi korrupció van, mint amennyire a sarki péket én korrumpálom azzal, ha veszek nála egy kiflit. A klinikai kutatások lefolytatása például nyilván valódi, időt és energiát igénylő feladat. (Noha itt is van szürke zóna, erre jó példát jelentenek a seeding trial-ek, azaz az olyan klinikai kísérletek, amelyek mögött valójában nincsen semmilyen legitim tudományos érdek, csak azt a célt szolgálják, hogy a gyógyszert minél több helyre eljuttathassák és/vagy az arra "érdemes" orvosokat ennek égisze alatt kompenzálják anyagilag.) A gyógyszercégek által támogatott továbbképzések egy része ugyan ordítóan elfogult, és torzított képet közvetít a résztvevő orvosoknak, de azért nem írható le ennyivel ez az egész kategória; és sok orvos számára sajnos ezek jelentik az egyetlen lehetőséget, hogy még ha elfogult módon is, de legalább valahogy informálódjon a legfrissebb eredményekről. De még az egészen kirívó előadói tiszteletdíjak és szervezeti támogatások sem feltétlenül a hagyományos értelemben vett korrupciót jelentik, hogy ti. a cég visz egy talicska pénzt az előadónak/szervezetnek, hogy az ne azt mondja, amit gondol, hanem amiért megfizetik; sokkal inkább arról van szó, hogy azokat keresik meg, akik eleve azt gondolják, ami az ő céljaikkal is egybevág. De akármi is áll fenn, a lényeg, a kiindulópont, hogy erről lehessen tudni – ahogy annak a fontosságát az elején is leírtam.)

Az EFPIA közzététel ezt a rendkívül fontos feladatot hajtja immár nálunk is végre – követve az amerikai gyakorlatot –; van azonban egy kis bökkenő... ami az egészet agyonüti. Szerepel ugyanis az EFPIA nyilatkozatban egy egészen mellékes, szinte említésre sem méltó apróság: a nyilatkozó orvosnak hozzá kell járulnia az adatainak a közzétételéhez. Igen, jól látja a nyájas olvasó: hozzá kell járulnia... Ha azonban ehhez nincs kedve, akkor bepipálja a 'nem járulok hozzá' rubrikát, és huss, el is tűntek az adatai a nyilvánosan közzétett listából... Illetve, hogy egészen precíz legyek, átkerülnek egy aggregált adatok rovatba, ahol az összes ilyen orvos adata szerepel, azonban egyetlen soron, összeadva. Namármost innentől az egésznek persze semmi értelme, hiszen ha valakinek takargatnivalója van, vagy úgy érzi, hogy takargatnivalója van, akkor semmi más teendője nincs, mint hogy egyszerűen bepipálja ezt a rovatot, és kész, a tökéletes transzparencia átment nulla transzparenciába. (Az aggregált rovattal semmire nem megyünk, hiszen azt, hogy összesen mennyit költenek, eddig is lehetett tudni a számviteli beszámolókból, a lényeg épp az lett volna, hogy kinek.) A végeredmény: a listán azok fognak szerepelni, akiknek a legkevésbé lenne fontos, és azok nem fognak, akiknél a legfontosabb lenne...

Csak hogy érzékeltessem a dolog súlyát, előttem van az egyik EFPIA közzététel. (Nem érdekes, hogy melyik gyógyszergyártó; a trend mindenhol hasonló.) Először jönnek a magánszemélyek, párszor tízezer forintos tételek, hébe-hóba néhány százezres, milliós egy sem. Alatta az aggregált rubrika: 8 millió forint. Utána jönnek az egészségügyi szervezetek; ezek már százezres és milliós (bár csak ritkán tízmilliós) tételek, az aggregált sor 12 millió. Bár már az is meredek, hogy az egyéni kategóriában tízezer forint is fel van tüntetve nevesítve, viszont az aggregáltban meg 8 millió szerepel – ki tudja kinek –, az igazán durva az, ami ezután jön. A következő, záró rovat: 'Kutatási és fejlesztési célokra nyújtott juttatások összege (aggregált közzététel)': 759 682 078. Igen. Hétszázötvenkilencmillió hatszáznyolcvankétezer hetvennyolc forint – aggregáltan...

Az előbb azt írtam, hogy innentől "semmi értelme" a dolognak. Ezt most vissza is vonom, kicsit szigorú voltam, valójában két ok miatt azért igenis van értelme (még ha némileg szerényebb célokat is kell kitűzni). Az egyik, hogy bármennyire is diszfunkcionális ilyen formában a közzététel, mégis csak, ez az első lépés. Igen, lehet, hogy az igazi cél nagyobb falat, de akkor is, ez legalább egy lépés, és legalább a jó irányba. A másik ok, hogy így legalább egyfajta 'pozitív listát' kapunk, hogy kik azok a gyógyszeripari transzparencia eszméje mellett kiálló orvosok, akik annak ellenére is hozzájárultak nevük és adataik közléséhez, hogy minden további nélkül választhatták volna az ellenkezőjét.

Ami engem illet, a fentiekből is látható módon természetesen hozzájárultam az adataim közzétételéhez. Más kérdés, hogy, amint azt már korábban is leírtam, a védőoltásokkal kapcsolatban gyógyszeripartól kapott minden bevételemet teljes egészében jótékony célra, a Gyermekétkeztetési Alapítványnak utalom át.

11 komment

Címkék: transzparencia efpia

Gondolatfoszlányok a bárányhimlő és az ellene védő oltás kérdésköréhez

2016.06.11. 16:37 Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu)

Érdekes, hogy a bárányhimlő milyen sokszor bukkan elő nálam is, annak ellenére, hogy nem is központi témám, hiszen az ellene védő vakcina nem kötelező gyermekkori oltás. Most azonban megint terítékre került, ezúttal Novák Hunor nemrégiben megjelent írása kapcsán, többen is kérdeztek róla, így gondoltam leírok pár észrevételt ezzel kapcsolatban.

30 komment

Címkék: biztonság vakcina oltás védőoltás bárányhimlő varicella övsömör hatásosság nyájimmunitás zoster

Pár gondolat a szatymazi TBC-s eset kapcsán

2016.05.01. 16:18 Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu)

Biztos sokan olvastak a szatymazi esetről: a helyi iskola egyik konyhása meghalt TBC-ben, ami miatt – érthető módon – némi pánik tört ki a környékén. Ez a történet alapvetően nem védőoltásos sztori, de egy-két akkora butaság is megjelent ennek kapcsán (ráadásul némelyik igenis oltással kapcsolatban), hogy azt hiszem nem felesleges ezeket helyrerakni.

Először is azzal kezdeném, hogy bár enyhén szólva is ijesztő lehet, pláne mondjuk egy érintett szülőnek, ha egyszer csak azt hallja, hogy gyermek iskolájában TBC-ben (!) meghalt (!) a konyhásnéni (!) aki nemrég még a szeme fényének szedte a levest, de:

 1. A TBC alapvetően nem terjed futó kontaktusokkal. Persze, ez biológia, itt ritkán "biztos" vagy "kizárt" valami, ezért is írtam, hogy alapvetően (és tényleg nyilván lehetne is legalább egy ilyen szerencsétlen esetet találni az irodalomban), de ez nem jellemző. A TBC terjedéséhez huzamos és szoros közelség kell, a közkeletű kép, hogy "valakire a TBC-s ráköhög a buszon" teljesen alaptalan, a családtagok, börtönbeli cellatársak stb. jelentik a gyakorlatban tipikus kockázatot. Egy iskolai konyhás a gyerekekre nézve egyértelműen futó kontaktus (legfeljebb), így az ilyen értelmű kockázat közel nulla.
 2. A TBC alapvetően nem terjed indirekt úton, azaz tárgyak közvetítésével. Tudom, hogy egy konyhai dolgozónál rögtön mindenki arra asszociál, hogy biztos jól ráköhögött az ételre, és majd így lesz beteg valaki, de ez nem jelent érdemi kockázatot. Megint csak ott van az "alapvetően" kitétel, biztos lehet példát találni ilyenre, és a pasztörizálás feltalálása előtt a TBC-s tehén tejének fogyasztása sajnos tényleg komoly megbetegedési forrás volt, ám a TBC szempontjából a kockázatot elsősorban a beteg által ürített dropletek belélegzése jelenti, nem étel vagy ital fogyasztása.

Félreértés ne essék, ez egy járványügyileg nagyon húzós helyzet, és mi sem áll távolabb tőlem, minthogy azt javasoljam, hogy bagatellizáljuk el a kockázatot (és egyénileg a szülők kétségbeesését is tökéletesen megértem)... de ettől még igaz, hogy a pánik nem segít, ilyen helyzetben is akkor járunk a legjobban, ha a tények talaján maradunk.

A második dolog, hogy a gyerekek most oltást kapnak, sőt egyes verziókban – direkt ilyet linkeltem az előbb – egyenesen három oltást. Őszinte leszek: elképzelésem nincs, hogy ez alatt mit kell érteni. A legjobb tippem, hogy ezt valaki hallotta valakitől, aki hallotta valakitől, aki úgy tudta, hogy, aztán még az újságíró is rárakott egy lapáttal. Bár sokan a BCG-re asszociálnak, ezt nyugodtan kizárhatjuk, ugyanis:

 1. Semmikor és semmilyen körülmények között nem alkalmazták a BCG-t háromszor egymás után ismételve, még abban az érában sem, amikor hazánk a mainál – kis költői túlzással – tízszer több BCG-t használt. Azt mondanom sem kell, hogy ilyet egyetlen hazai vagy nemzetközi ajánlás, és egyetlen elérhető oltóanyag alkalmazási előirata sem tartalmaz.
 2. De igazából felesleges is volt az előbbit leírnom, a BCG ugyanis poszt-expozíciós profilaxisra nem alkalmas, azaz a fertőzésnek már kitettek utólagos beoltása semmilyen többlet-védelmet nem ad. Ha tényleg ilyenre volna szükség, akkor – a hatályos magyar protokollnak megfelelően! – kemoprofilaxist kell alkalmazni.
 3. A BCG beadásának azzal a logikával sincs értelme, hogy így egy esetlegesen megfertőződött gyerek majd a jövőben nem fogja megbetegíteni a többit; két okból sincs. Az egyik, hogy a gyerekek vélhetően szinte 100%-ban kaptak BCG-t születésükkor, márpedig a BCG adta védelem jelen tudásunk szerint érdemben nem frissíthető újraoltással. (A magyar védőoltási rendben az évek, évtizedek alatt az összes ilyet el is törölték, épp ezt felismerve.) A másik ok, hogy a látens TBC nem ragályos; betegséget elkapni csak aktív TBC-stől lehet. TBC-ből hazai viszonyok között nincsen iskolai járvány, az ilyen életkorú TBC-sek szinte kivétel nélkül felnőtt betegtől – jellemzően családtagtól – kapták meg a TBC-t, nem egymástól.
 4. Frissítés (2016. 05. 09.): a kommentek között felvetődött a gondolat, hogy az "oltás" esetleg nem is oltás, hanem a tuberkulin próba lehet. Azóta szerencsére sikerült olyan sajtóhíradást is találnom, mely teljesen egyértelművé tette a kérdést. Ez egy rejtélyt megmagyaráz (a tuberkulin próbának, szemben az oltással, legalább már van értelme – bár BCG-vel oltott gyermekeknél kevésbé, hiszen ott megbízhatatlanabb), de egyet továbbra sem válaszol meg: miért szerepel mindenhol, még itt is, háromszori ismétlés? Egyetlen ilyen ajánlásról sem tudok, legfeljebb kétszeri ismétléssel találkoztam (azt sem rutinszerűen alkalmazva), háromszorival sehol. És ha elvileg volna is értelme magának az ismétlésnek, gyakorlatilag ezt is kizárja, hogy "három és hat nap múlva" ismétlik a híradás szerint – ilyen időtávon a világon semmi értelme nincs az ismétlésnek. (A kétszeri tesztelésnél is 1-3 héttel később kell ismételni.) A legjobb tippem, hogy a a próba későbbi leolvasásáról van szó. Ha egyszer egy diagnosztikai próbából tudott oltás beadása lenni a sajtóban, akkor talán a leolvasásból is tudott beadás lenni...

És zárásként a harmadik, hogy a szülők elkezdték saját kezdeményezésre tüdőröntgenre vinni a gyerekeket. Tökéletesen megértem, hogy tenni akarnak valamit, de:

 1. A mellkasröntgen ugyan valóban alapvető fontosságú az aktív TBC diagnosztizálásban, ám két dolgot figyelembe kell venni. Az egyik, hogy nem biztos, hogy ez az első lépés, és pont emiatt számomra nem tűnik túl jó ötletnek a gyerekeket önálló kezdeményezésre kitenni egy – mellesleg ionizáló sugárzást használó... – módszernek. Minden bizonnyal tuberkulin próbát fognak végezni (a közhiedelemmel ellentétben ez BCG-vel oltottaknál is megtehető, csak más határhoz kell az eredményt viszonyítani, igaz, a megbízhatósága tényleg alacsonyabb így), mintát vesznek a köpet mikroszkópos és bakteriológiai vizsgálatához, esetleg elvégzik a direkt nukleinsav-amplifikációt stb.; jobb, ha ezt a folyamatot orvos irányítja, és nem ötletszerűen hajtják végre, csak azért, hogy "gyorsan legyen valami" (még ha egyébként teljesen meg is értem, hogy ez jó lenne!). A másik, hogy a mellkasröntgen a látens TBC diagnosztizálására nem alkalmas, márpedig ebben a kontextusban ez is ugyanúgy felmerülhet, itt megint csak más eszközökre lehet szükség (tuberkulin próba, esetleg interferon gamma release teszt stb.).

Végezetül nagyon remélem, hogy a kialakult helyzetet sikerül higgadtan kezelni, és a megtörtént tragédiát nem fogja további követni.

8 komment

Címkék: vakcina oltás védőoltás szatymaz TBC BCG

Fontos mérföldkő a járványos gyermekbénulás elleni küzdelemben

2016.04.28. 20:35 Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu)

Ezen a héten egy fontos mérföldkőhöz érkezik a polio elleni küzdelem, és mivel a dolog a védőoltásokkal is összefügg, azt hiszem pláne érdemes róla megemlékezni itt is.

Mint azt a blog kitartó olvasói valószínűleg már fejből fújják, a járványos gyermekbénulás ellen két oltóanyaggal lehet védekezni: az elölt kórokozót tartalmazó IPV-vel, és az élő-gyengített kórokozós OPV-vel. Szinte minden az OPV mellett szól: robusztus immunitást ad, ráadásul ezen belül is jó nyálkahártya-immunitást, így nem csak a megbetegedés, de a kórokozó hordozása/ürítése ellen is véd (azaz nem csak az alanyt, hanem a környezetét is védi), könnyebben beadható, olcsóbb, egyszerűbben szállítható.

Sajnos azonban ott van az a szócska, hogy "szinte". Minden mellette szól, egy kivétellel: mivel benne élő kórokozó van, így az a szervezetben szaporodik, ennek során pedig mutációkon megy át. Elképesztően ritkán – hazai adatok szerint nagyjából minden 70 ezer oltásból egyszer –, de előfordulhat, hogy az alanynak akkora peche van, hogy a mutáció épp az oltóvírus gyengítését tünteti el. (Hiszen a gyengítés is egyszerűen bizonyos nukleotidok megváltozása, elképesztően peches esetben a mutáció pont ezeket fogja visszacsinálni.) Ekkor az alany ugyanúgy lebénulhat mint az igazi poliotol – ez az oltási polio a manapság széles körben használatos védőoltások egyik legdrámaibb (nem kitalált...) mellékhatása. Magyarországon az OPV használatának 30 éve alatt 47 ilyen megrázó eset fordult elő.

Noha az oltás használatának jogosságát ez egy pillanatig nem kérdőjelezi meg (csak az összehasonlítás kedvéért, az oltás bevezetési előtti évben, egyetlen év alatt majdnem 2000 bénulást okozott az igazi polio), ahol lehet, emiatt igyekeztek felhagyni az OPV használatával. Mint a felsorolt előnyök listájának végéből is látszik, erre elsősorban a jobb anyagi lehetőségekkel, rendesebb orvosi infrastruktúrával rendelkező országokban van mód. A fejlett világon szinte mindenhol átálltak az IPV-re; Magyarországon 1992-ben részlegesen, 2006-ban teljesen. Azóta az oltási polio előfordulása elvileg is kizárt hazánkban.

A második dolog, amit tudni kell a mostani események megértéséhez, hogy a polio-nak három – pontos tulajdonságaikban némileg eltérő, de bénulást egyaránt okozni tudó – típusa van. Szokták mondani, hogy a fekete himlő az egyetlen betegség, amit felszámoltunk, de ez nem teljesen igaz: a polio 2-es típusa utoljára 1999 októberében okozott megbetegedést. Azóta annyi idő eltelt, hogy szinte biztosan kijelenthető, hogy a 2-es típusú polio, a fekete himlőhöz hasonlóan, szintén eradikálásra került.

Illetve... A probléma az, hogy az OPV-t használó országok (sajnos több mint 150 van még mindig belőlük a világon!) továbbra is trivalens – azaz mindhárom típust tartalmazó – oltóanyagot használnak. Az csak hagyján, hogy az előbbiek miatt a 2-es típus eszerint feleslegesen van benne, a nagyobb baj, hogy kifejezetten veszélyes is, hogy benne van, épp az oltási polio miatt. Sőt! Nem csak arról van szó, hogy 1/3-nyi kockázatot jelent, ugyanis – egy hihetetlenül szerencsés véletlen egybeesés folytán – történetesen pont a 2-es a legkockázatosabb az oltási polio szempontjából is! (Ennél a típusnál van ugyanis a legközelebb egymáshoz a vad vírus és az oltóvírus genomja.) Az oltási polio-k 40%-át, és a ragályos oltási polio-k több mint 90%-át (!) a 2-es típus egymaga okozza. (Az utóbbihoz tudni kell, hogy ha nem orbitális peche van az alanynak, hanem orbitális peche a négyzeten, akkor a vírus nem csak a megbetegítőképességét, de a ragályosságát is vissza tudja szerezni, azaz másra is át tud terjedni. Ennek megfelelően ez még elképesztőbben ritka; ott tud előfordulni, ahol OPV-vel oltanak, de alacsony az átoltottság. Mindazonáltal nem mellékes megjegyezni, hogy történetesen nem olyan rég és nem olyan messze, tavaly ősszel Ukrajnában is előfordult ilyen, ahogy arról annak idején én is részletesen beszámoltam a blogon.)

Azért mondtam, hogy hihetetlenül szerencsés véletlen, hogy pont az oltási polio szempontjából legveszélyesebb típust sikerült eradikálni, hiszen így azonnal adja magát, hogy mit kell csinálni: hagyjuk ki az oltóanyagból a 2-es típust! Szükség nincs rá, viszont ezzel lecsökkentjük az oltási polio kockázatát... sőt, nem csak, hogy "arányosan", egyharmadával lecsökkentjük, de még annál is jobban. Nagyon szerencsés tehát, hogy miközben semmit nem vesztünk, kitűzhetjük célul, hogy még az egyharmadnál is jobban visszavágjuk az oltási polio-t (a ragályosat pedig szinte teljesen felszámoljuk).

Ezt persze egyszerűbb mondani, mint megcsinálni: gondoljunk bele, milyen elképesztő logisztikai feladat, hiszen nagyon fontos, hogy az összes ország pontosan egyszerre hagyja abba az oltás használatát! (Ha nem így lenne, akkor egy még oltó országból bekerülhetne a vírus egy olyanba, ami már abbahagyta!) Gondoljunk bele, megszervezni azt, hogy a világ 150 országa néhány nap eltérésen belül egyszerre cserélje le az oltóanyagot...! Elképesztő logisztikai feladat – de mostanra sikerült megoldani.

Úgyhogy most már elárulhatom, hogy mi ez a mérföldkő: ebben a két hétben megtörténik ez a rendkívül örömteli lépés; a világ összes, még OPV-t használó országa átáll a trivalens OPV-ről a bivalens – csak 1-es és 3-as típust tartalmazó – OPV-re. Nem is csak azért örömteli, mert ezzel az oltási polio-ban nagyot lépünk előre, hanem szimbolikusan is, mint egy fontos pont a teljes polio-eradikáció felé vezető úton.

Nagyon fontos, hogy ne egyszerűen csak lecseréljük az OPV-t, hanem, hogy minden ország teljesen megsemmisítse a trivalens OPV készleteit – csak így lehet megakadályozni, hogy laborbalesetből, terrortámadásból stb. kifolyólag kijuthasson a 2-es típus. (Magyarországon is, noha rutinszerűen már rég nem használjuk, minden megmaradt készletet elő kellett ásni a megsemmisítéshez, bizonylatolni kellett ennek megtörténtét stb.) Minden ország két héttel az átállás napja után egy ún. validációs napot kell, hogy tartson, amely időpontra igazolnia kell, hogy teljesen megsemmisítette a 2-es típusú készleteit.

Szerencsére az 1-es és 3-as típusnál is rendkívül jól alakul a vad vírus okozta megbetegedések helyzete – már csak két endémiás ország van, Afganisztán és Pakisztán, melyekben idén eddig mindössze 12 megbetegedés fordult elő – így végre-valahára a teljes polio-eradikáció is karnyújtásnyi közelségbe kezd kerülni. Ennek persze megint megvannak a maga speciális problémái... de ez már egy másik bejegyzés témája lehetne.

3 komment

Címkék: vakcina oltás védőoltás polio eradikáció

Új cikkem – György Bencskó, Tamás Ferenci: Effective case/infection ratio of poliomyelitis in vaccinated populations (Epidemiology and Infection)

2016.03.22. 17:59 Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu)

Tulajdonképpen a blog első "komoly tudományos" eredményéről számolhatok most be. (Remélem persze, hogy az eddigi munkám is "komolynak" minősült (bár ennek természetesen nem én vagyok a jó bírája), de a lényege mégis csak a meglevő ismeretek összefoglalása, és nem újak gyártása volt. Talán mondhatjuk: ismeretterjesztés. Nyilván én vagyok az utolsó, aki ennek lebecsülné a jelentőségét, azonban mégis csak most fordul elő először, hogy egy új tudományos eredményről tudok beszámolni.)

Az előzmények meglehetősen régiek: még 2013 végén írtam egy bejegyzést, ami egy polio-val kapcsolatos egyszerű modellt mutatott be egy – akkor – igen friss újságcikk alapján. A bejegyzés alatti kommentekben elhangzott egy komolyabb kritika, amit én – szokásommal ellentétben – szó nélkül hagytam. Most már elárulhatom, hogy ennek mi volt az oka: nem fáradt voltam válaszolni, nem az észrevételt találtam rossznak vagy érdektelennek, hanem épp ellenkezőleg. Annyira jogosnak találtam azt, hogy rögtön arra gondoltam, hogy ezt nem is egy blog kommentjei között kellene kitárgyalni, hanem meg lehetne írni, talán kicsit kibővítve is, a folyóiratnak. Felvettem a kapcsolatot a komment szerzőjével, elég komoly munka árán összeraktunk egy anyagot, amit a bővítés miatt már nem egyszerű válaszként, hanem külön közleményként adtunk le. Sajnos a folyóirat nem közölte, ami – ha a kezünket a szívünkre tesszük – abszolút várható volt, ugyanis történetesen a Lancet Infectious Diseases-ről van szó, a világ legnagyobb presztízsű infektológiai lapjáról, ami az egyébként jónak talált kéziratoknak is csak kevesebb mint 10%-át közli. Utólag nézve egyáltalán nem is baj, hogy ez történt, mert így tovább bővítettük (és szerintem csak így vált kerekké) majd leadtuk a még mindig igen csak jó hírű Epidemiology and Infection-nek. Épp emiatt itt sem reménykedtünk olyan túl sokban, csakhogy...

...elfogadták!! Major revision-t kaptunk, és jó sok átdolgoznivalót (de láttam már rosszabbat is), ekkor már tudtuk, hogy sínen vagyunk. Az átdolgozott verzióhoz kaptunk még pár apró bírálói észrevételt, ezeket javítottuk, ezt követően a cikket elfogadták – majd nemrégiben meg is jelent.

A tartalmát itt nem írom le hosszabban, részint mert az említett posztból, illetve az ottani kommentekből alapvetően kiderül (magyar nyelven is), részint mert mindjárt belinkelem a teljes szövegét.

Nem leszek álszerény: rettentő büszkék vagyunk erre. Eleve, kíváncsi volnék, hogy hány esetben fordul elő, hogy az Epidemiology and Infection-ben cikke jelenik meg két szerzőnek, akik közül a cikkírás pillanatában az idősebbik sincs 30 éves, és az egyiknek nem hogy a fokozata nincs meg, de még a diplomája sem, mégpedig olyan cikke, aminek a kutatómunkáját minden intézményi és egyéb támogatás nélkül, hobbiként, a szabadidejükben végezték el (úgy, hogy közben teljesen másról szólt a munkájuk/tanulmányaik), és totális vadidegenként küldték be a cikket a laphoz, mindenféle hátszél és ismertség nélkül...

Azt írtam az előbb, hogy "minden támogatás nélkül". Ez a cikk megírására igaz, de az elkészült változatot többen is elolvasták, és segítettek javítani az észrevételeikkel. Illendő, hogy az ő – igen fontos – munkájukért is köszönetet mondjunk e helyütt is, ezt stílszerűen úgy tenném meg, hogy idézem a cikk ezen rovatát: "The authors express their sincere gratitude to Mihály Sulyok (Institute for Tropical Medicine, Eberhard Karls University, Tübingen, Germany) for the selfless, enthusiastic and rapid support he provided in finalizing the manuscript. The authors are also very grateful to András Lakos (Centre for Tick-borne Diseases, Budapest, Hungary) for his thorough revision of the manuscript, Gergely Gánics (Universitat Pompeu Fabra, Barcelona, Spain) for his support throughout the entire research and Gergely Röst (Bolyai Institute of Mathematics, University of Szeged, Szeged, Hungary) for checking the mathematics of the manuscript. The authors are grateful for kind remarks of Mária Takács (Department of Virology, National Centre for Epidemiology, Budapest, Hungary)." Köszönjük!

A cikk a következő linken érhető el (mivel a magán-honlapomról van szó, így a folyóirat copyright feltételei miatt a dolog teljesen legális, nyugodtan megadható a link bárkinek):

http://www.medstat.hu/vakcina/Cikkek/BencskoFerenci_Polio_EI.pdf

(Full bibliographical details: Bencskó G, Ferenci T. Effective case/infection ratio of poliomyelitis in vaccinated populations. Epidemiol Infect. 2016 Feb 2:1-10. [Epub ahead of print] DOI: 10.1017/S0950268816000078, Copyright Cambridge University Press 2016. Link to the online edition of the journal at Cambridge Journals Online: http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=10171600&fulltextType=RA&fileId=S0950268816000078.)

Szokásosan közlöm a cikk absztraktját:

Recent polio outbreaks in Syria and Ukraine, and isolation of poliovirus from asymptomatic carriers in Israel have raised concerns that polio might endanger Europe. We devised a model to calculate the time needed to detect the first case should the disease be imported into Europe, taking the effect of vaccine coverage – both from inactivated and oral polio vaccines, also considering their differences – on the length of silent transmission into account by deriving an ‘effective’ case/infection ratio that is applicable for vaccinated populations. Using vaccine coverage data and the newly developed model, the relationship between this ratio and vaccine coverage is derived theoretically and is also numerically determined for European countries. This shows that unnoticed transmission is longer for countries with higher vaccine coverage and a higher proportion of IPV-vaccinated individuals among those vaccinated. Assuming borderline transmission (R = 1·1), the expected time to detect the first case is between 326 days and 512 days in different countries, with the number of infected individuals between 235 and 1439. Imperfect surveillance further increases these numbers, especially the number of infected until detection. While longer silent transmission does not increase the number of clinical diseases, it can make the application of traditional outbreak response methods more complicated, among others.

5 komment

Címkék: cikk vakcina oltás védőoltás polio epidemiology and infection

A közösségi (vagy nyáj-) immunitás (II. rész)

2016.03.19. 12:18 Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu)

A bejegyzés I. része itt olvasható.

21 komment

Címkék: vakcina oltás védőoltás influenza szamárköhögés rubeola bárányhimlő varicella hatásosság nyájimmunitás pertussis rózsahimlő

Részletesebben a nyájimmunitásról

2016.03.18. 17:39 Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu)

A blogon/könyvben mindig is volt egy fejezet a nyájimmunitásról, ám egy nagy rész hiányzott belőle: a modellezés és a belőle származó – érdekes és népegészségügyileg is igen fontos – következtetések. Most végre tudtam pótolni a hiányt, és alapvetően kibővítettem ezt a fejezetet; most már bemutatja az elemi és effektív reprodukciós szám fogalmát, a védettséget meghatározó tényezőket, a nyájimmunitás jelentőségét és az eléréséhez szükséges minimális átoltottságot, az oltóanyagok különféle tökéletlenségeit és ennek hatását, valamint kitér olyan kérdésekre is, mint a vakcinációs "mézeshetek" ("honeymoon") effektus, a vakcináció potenciális paradox hatása (amikor az oltási program hatásra megnő a megbetegedések száma), és foglalkozik a modellfeltevések finomításával (életkori struktúra figyelembevétele és hatásai, gráf-modellek, oltatlanok térbeli csoportosulása).

Mivel csak bővítésről van szó, az új írás a régi helyén olvasható.

Szólj hozzá!

Címkék: vakcina oltás védőoltás nyájimmunitás

blank