Védőoltásokról - a tények alapján

(Aki először jár ezen a blogon, az javaslom, hogy kezdjen itt: Tartalomjegyzék gyanánt.)

A védőoltások az orvostudomány legcsodálatosabb találmányainak egyikét jelentik.

Több száz millió ember életét mentették meg a történelemben (illetve, a világ szerencsétlenebb országaiban, mentik meg mind a mai napig). Azáltal, hogy segítik elkerülni a megbetegedéseket, csökkentik a gyermekek fájdalmait, szenvedését, segítik elkerülni a még súlyosabb (adott esetben maradandó megnyomorodáshoz vezető) szövődményeket, tehermentesítik a nemzetgazdaságot és az egészségügyi ellátórendszert. Ami miatt a csodálatos jelző nem túlzás, hogy mindezt milyen kis áron teszik: kockázataik (illetve költségük) sok nagyságrenddel az előbbi előnyök mögött marad.

Manapság azonban felbukkantak, Magyarországon is, csoportok, akik fejükbe vették, hogy megingatják a bizalmat a védőoltásokban. Amíg ezt tárgyszerű, szakmai vita keretében teszik, nincs is semmi gond. Néhányan azonban nem érvelnek, hanem manipulálnak, nem megalapozott kritikájuk van, hanem előre eldöntött prekoncepcióikat, összeesküvés-elméleteiket igyekeznek szakmai köntösbe bújtatni. Céljuk, hogy érzelmekre hatva verjenek át embereket, károkat okozva az egész magyar közegészségügynek, a magyar gyermekeknek.

Meggyőződésem szerint csak felvilágosítással, ismeretterjesztéssel lehet e manipulációk ellen hatékonyan fellépni. E blog ezt a célt kívánja szolgálni: bemutatja, hogy a védőoltás-ellenesek hazugságaival szemben mit mutatnak a tények a védőoltásokról. Szó lesz a hatásosságról, a biztonságról; a témákat folyamatosan bővítem.

A blog központi oldala, ahonnan indulni érdemes: Tartalomjegyzék gyanánt. Innen indulva minden tárgyalt kérdés megtalálható, strukturált rendben.

A blog anyaga "könyv" formában is elérhető: Ferenci Tamás: Védőoltásokról – a tények alapján, sőt, most már igazi könyvként is, ha valaki jobb szeretné papíralapon olvasni. Rövid összefoglalóként ezt a cikkemet ajánlom.

Elérhetőség

A szerző biostatisztikus, az ÓE Élettani Szabályozások Csoportjának adjunktusa, a BCE Statisztika Tanszékének félállású adjunktusa.

Email-es elérhetőség:

 

Friss topikok

Címkék

adatforrás (2) adatvizualizáció (2) all trials (1) alumínium (3) andrew wakefield (2) autizmus (7) bárányhimlő (6) BCG (3) bexsero (6) bíróság (1) biztonság (37) boldogkői zsolt (1) cfr (1) cikk (9) cocooning (1) Cristopher Exley (1) cukorbetegség (1) diabetes (1) diftéria (1) efpia (2) egészségi állapot (1) előadás (3) epidemiológia (4) epidemiology and infection (1) eradikáció (1) etika (1) fészekimmunizálás (1) formaldehid (1) forrás (1) függetlenség (1) gyermekrák (1) haemophilus influenzae b (1) hatásosság (32) háziorvos továbbképző szemle (1) hepatitis b (2) Hib (1) higany (3) hírvivő (1) horváth ildikó (1) immunológia (1) immunrendszer (1) indokoltság (2) infektológia (4) influenza (1) interjú (2) ipm magazin (2) ipv (1) járványos gyermekbénulás (2) jog (2) kanyaró (8) kiggs (1) kockázat-haszon mérlegelés (5) kockázatérzékelés (1) kockázatkommunikáció (1) költséghatékonyság (3) könyv (8) kötelezőség (2) kritikus gondolkodásmód (7) Kürti Katalin (1) kutatás (4) matematika (1) meningococcus (5) minőség (3) MMR (5) morbilli (8) műhelytitok (8) mumpsz (1) nátrium-klorid (1) nyájimmunitás (10) oltás (117) oltás-rezisztencia (1) opv (1) orvosi hetilap (1) orvosi kutatások kritikus értékelése (9) orvosi megismerés módszertana (1) orvosi szemétkosár (2) összetevő (5) övsömör (1) PCV (1) pertussis (9) pneumococcus (1) policy (1) polio (5) prevenar (1) rota (1) rózsahimlő (2) rsv (1) rubeola (3) statisztika (3) synflorix (1) szamárköhögés (9) szatymaz (1) szebik imre (1) szendi gábor (5) szükségesség (1) TBC (2) tetyana obukhanych (1) tiomerzál (3) torokgyík (1) transzparencia (3) ukrajna (1) vakcina (118) varicella (5) védőoltás (118) wakefield (3) wavelet (1) zoster (1) Címkefelhő

Elkészült a "könyv" második változata

2012.12.31. 13:54 Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu)

Beépítve a szeptember óta felkerült új bejegyzéseket, valamint nagyon sok egyéb dolgot is javítva, büszkén jelenthetem, hogy elkészült a blog pdf-es "kiadásának" második változata! Elérhető a következő címen:

Ferenci Tamás: Védőoltásokról – a tények alapján

Fontos, hogy a link (a fájl neve) kicsit megváltozott, így aki a régit használja, az rossz helyre fog jutni (de a biztonság kedvéért oda is elhelyeztem egy átirányító oldalt).

A módosulások pontosabb listája a következő:

 • Számos apró stiláris módosítás, néhány elütés és helyesírási hiba javítása
 • Átdolgozott „könyv” formátum (KOMA-Script scrbook stílus)
 • Új részek:
  • Változatok jegyzéke
  • Vakcinológiai szószedet
  • Új fejezetek:
   • Érvelési hibák IV: mi a különbség az "után"és a "következtében" között?(6.1.4. alpont)
   • "Veszélye" "összetevők": Abortált emberi magzatok szövetei (6.3.3. alpont)
  • Tárgymutató (jelzésértékű...)


A "könyvvel" kapcsolatos számos technikai részlet elolvasható az érdeklődők számára az erről szóló vadonatúj bejegyzésben.

2 komment

Címkék: könyv vakcina oltás védőoltás műhelytitok

A bejegyzés trackback címe:

https://vedooltas.blog.hu/api/trackback/id/tr724989109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóember 2013.01.07. 20:28:24

Pro Sanitate díjat Tamásnak!
(tehetnék szmájlit is a végére, de nem teszek, mert halálosan komolyan gondolom - kevés ember vállalt önzetlenül ilyen sok, alapos, és hasznos munkát a köz egészségének érdekében!)

Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu) · http://vedooltas.blog.hu/ 2013.01.09. 09:37:43

@Hóember: Köszönöm szépen, ez nagyon kedves :)

(Igazából az a vicc, hogy bevallom, nekem elsőre le sem esett, hogy ez egy valódi, létező díj, azt hittem csak viccből írod. És - itt most ki fog bukni, hogy a lingua latina medicinalis-om nem túl erős - elsőre úgy olvastam ki, hogy "A Köztisztaságért" díjat ajánlod nekem :D Hát mondom... persze, ez is nagyon kedves... :D)

Szóval a lényeg: nagyon köszönöm, az ilyet mindig jól esik olvasni. ...és erőt ad a további munkához. Köszönöm szépen!
Nyilván az "önzetlenséget", az "alaposságot" és a többi ilyet nem illendő véleményeznem :) de az tény, hogy számomra is az a fő motiváció, amit a mondatod végén írtál: azt remélem, hogy ha valami aprócskát is, de ezzel a munkával tehetek Magyarországon a "köz egészségének" érdekében.

Ja, és ami a javaslatodat illeti: nem láttam online felterjesztő-űrlapot, úgyhogy meg kell küzdenetek ;))
blank