Védőoltásokról - a tények alapján

(Aki először jár ezen a blogon, az javaslom, hogy kezdjen itt: Tartalomjegyzék gyanánt.)

A védőoltások az orvostudomány legcsodálatosabb találmányainak egyikét jelentik.

Több száz millió ember életét mentették meg a történelemben (illetve, a világ szerencsétlenebb országaiban, mentik meg mind a mai napig). Azáltal, hogy segítik elkerülni a megbetegedéseket, csökkentik a gyermekek fájdalmait, szenvedését, segítik elkerülni a még súlyosabb (adott esetben maradandó megnyomorodáshoz vezető) szövődményeket, tehermentesítik a nemzetgazdaságot és az egészségügyi ellátórendszert. Ami miatt a csodálatos jelző nem túlzás, hogy mindezt milyen kis áron teszik: kockázataik (illetve költségük) sok nagyságrenddel az előbbi előnyök mögött marad.

Manapság azonban felbukkantak, Magyarországon is, csoportok, akik fejükbe vették, hogy megingatják a bizalmat a védőoltásokban. Amíg ezt tárgyszerű, szakmai vita keretében teszik, nincs is semmi gond. Néhányan azonban nem érvelnek, hanem manipulálnak, nem megalapozott kritikájuk van, hanem előre eldöntött prekoncepcióikat, összeesküvés-elméleteiket igyekeznek szakmai köntösbe bújtatni. Céljuk, hogy érzelmekre hatva verjenek át embereket, károkat okozva az egész magyar közegészségügynek, a magyar gyermekeknek.

Meggyőződésem szerint csak felvilágosítással, ismeretterjesztéssel lehet e manipulációk ellen hatékonyan fellépni. E blog ezt a célt kívánja szolgálni: bemutatja, hogy a védőoltás-ellenesek hazugságaival szemben mit mutatnak a tények a védőoltásokról. Szó lesz a hatásosságról, a biztonságról; a témákat folyamatosan bővítem.

A blog központi oldala, ahonnan indulni érdemes: Tartalomjegyzék gyanánt. Innen indulva minden tárgyalt kérdés megtalálható, strukturált rendben.

A blog anyaga "könyv" formában is elérhető: Ferenci Tamás: Védőoltásokról – a tények alapján, sőt, most már igazi könyvként is, ha valaki jobb szeretné papíralapon olvasni. Rövid összefoglalóként ezt a cikkemet ajánlom.

Elérhetőség

A szerző biostatisztikus, az ÓE Élettani Szabályozások Csoportjának adjunktusa, a BCE Statisztika Tanszékének félállású adjunktusa.

Email-es elérhetőség:

 

Friss topikok

Címkék

adatforrás (2) adatvizualizáció (2) all trials (1) alumínium (3) andrew wakefield (2) autizmus (7) bárányhimlő (6) BCG (3) bexsero (6) bíróság (1) biztonság (37) boldogkői zsolt (1) cfr (1) cikk (9) cocooning (1) Cristopher Exley (1) cukorbetegség (1) diabetes (1) diftéria (1) efpia (2) egészségi állapot (1) előadás (3) epidemiológia (4) epidemiology and infection (1) eradikáció (1) etika (1) fészekimmunizálás (1) formaldehid (1) forrás (1) függetlenség (1) gyermekrák (1) haemophilus influenzae b (1) hatásosság (32) háziorvos továbbképző szemle (1) hepatitis b (2) Hib (1) higany (3) hírvivő (1) horváth ildikó (1) immunológia (1) immunrendszer (1) indokoltság (2) infektológia (4) influenza (1) interjú (2) ipm magazin (2) ipv (1) járványos gyermekbénulás (2) jog (2) kanyaró (8) kiggs (1) kockázat-haszon mérlegelés (5) kockázatérzékelés (1) kockázatkommunikáció (1) költséghatékonyság (3) könyv (8) kötelezőség (2) kritikus gondolkodásmód (7) Kürti Katalin (1) kutatás (4) matematika (1) meningococcus (5) minőség (3) MMR (5) morbilli (8) műhelytitok (8) mumpsz (1) nátrium-klorid (1) nyájimmunitás (10) oltás (117) oltás-rezisztencia (1) opv (1) orvosi hetilap (1) orvosi kutatások kritikus értékelése (9) orvosi megismerés módszertana (1) orvosi szemétkosár (2) összetevő (5) övsömör (1) PCV (1) pertussis (9) pneumococcus (1) policy (1) polio (5) prevenar (1) rota (1) rózsahimlő (2) rsv (1) rubeola (3) statisztika (3) synflorix (1) szamárköhögés (9) szatymaz (1) szebik imre (1) szendi gábor (5) szükségesség (1) TBC (2) tetyana obukhanych (1) tiomerzál (3) torokgyík (1) transzparencia (3) ukrajna (1) vakcina (118) varicella (5) védőoltás (118) wakefield (3) wavelet (1) zoster (1) Címkefelhő

Ferenci Tamás: Védőoltásokról – a tények alapján (2. javított, bővített kiadás)

2016.10.27. 18:05 Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu)

Amikor annak idején – még 2014-ben, te jó ég! – megjelent a blog anyaga könyv formában, azt írtam az előszóban, hogy "ezt a könyvet, speciális témájából adódóan, minden bizonnyal egyetlen cég sem állt volna neki piaci alapon kiadni". Jelenthetem: ez a kijelentés úgy tűnik megcáfolódott!

Na de ne fussunk ennyire előre. Időben haladva az első fejlemény tavaly ősszel történt: ekkor keresett meg a könyvet kiadó Medicina, hogy a könyvről nagyon jók a visszajelzések, folyamatosan viszik, és a bolti forgalomba kerülő példányok lényegében elfogytak! Ennek a hírnek is nagyon örültem, természetesen, de ez után egy még elképesztőbb folytatás jött: kiderült, hogy azért kerestek meg ezzel a helyzetjelentéssel, mert ennek okán szívesen elkészítenének egy második kiadást!

Magától értetődően a legnagyobb örömmel vállalkoztam erre; azzal a kitétellel, hogy nem utánnyomásról, hanem egy javított-bővített kiadásról lesz szó. Ennek oka azt hiszem világos megnézve a könyv kinyomtatása óta történt bővítések és javítások listáját. Szerencsére úgy tudtam a kéziratot leadni annak idején, hogy nem volt különösebb hiányérzetem, "jaj de jó lett volna, ha még ez belefér az időbe" jeligére... de azért egy-két új fejezetre volt ötletem, amiket meg is írtam azóta. Szintén kijavíthatóak lettek azok a hibák, amik a kiadás óta kiderültek (szerencsére egyik sem súlyos, de hibából, pláne ilyen téren ahol másokat is kritizálok, a legapróbb is rossz érzéssel tölt el).

Úgyhogy mindezeket összerakva megszületett a második, bővített és javított kiadás:

ferencitamasvedooltasokrolatenyekalapjan_masodikkiadas_borito.jpg

Részletezve, az új kiadás három nagy fejezettel bővült: az egyik az immunológiával, a másik a fertőző betegségek modellezésével és a közösségi (vagy nyáj-) immunitással, a harmadik a kockázat-haszon mérlegelés racionális szempontjaival, a kockázatérzékelés pszichológiájával és a kockázatkommunikációval foglalkozik. Emellett számos apróbb bővítés is történt, külön kiemelném az új kutatási eredményeket az alumíniummal foglalkozó részből és a védőoltások hatásosságára vonatkozó vizsgálati módszerek sokkal strukturáltabb ismertetését. És természetesen javítottam a fent említett, időközben tudomásomra jutott hibákat is; mindezek pontos listája megtalálható a könyv honlapján. Végeredményben a terjedelem kicsit 500 oldal felé kúszott (továbbra is nagyon szép, színes kivitelben).

Változatlanul ingyen dolgoztam (nem vettem fel szerzői honoráriumot, és teljes egészében lemondtam az eladott példányok után járó jogdíjról is), és szintén változatlanul ingyen dolgozott az összes lektor is.

A könyv megrendelhető online a Medicina Könyvkiadó webshop-jából, valamint kapható a Medicina boltjaiban is. (A könyvet árusító boltok listája később várhatóan bővülni fog, ekkor frissítem ezzel a bejegyzést.) Az ÁNTSZ – bár most nem kezdeményezője volt a kiadásnak – de ettől még most is vásárolt példányokat az oltóorvosok tájékoztatására.

Ezúttal, szemben az első kiadással, nem tudok boldog-boldogtalannak tiszteletpéldányt küldeni, de ha bárki szeretne egyet, természetesen nyugodtan írjon nekem.

Kedvcsinálóul a tartalomjegyzék elérhető itt, az – első kiadásánál jóval rövidebb! – előszó pedig itt.

Szokásomhoz híven bárki számára elérhetővé teszem a teljes (nem formázott) szöveget:
http://www.medstat.hu/vakcina/FerenciTamasVedooltasokrolATenyekAlapjan.pdf

(A fentiekből adódóan engem ugyan nem támogat aki meg is veszi a könyvet, de pozitív üzenetet küld a kiadónak arról, hogy jó ötlet volt belevágni a kiadásba :) )

Zárásként abban az irányban kavarognak a gondolataim, így kézbefogva a könyvet, amit bő fél éve írtam. A védőoltás-ellenesek internetes aktivitása szinte megszűnt mára Magyarországon. Persze, ettől még vannak ilyenek, nyilván terjesztenek továbbra is valótlanságokat, de ezek láthatósága lényegében nulla. Félreértés ne essék, természetesen nem azt akarom ezzel mondani, hogy akkor felesleges volt ez a könyvet megírnom, de úgy érzem, hogy ha minden így marad, akkor ennek a második kiadásnak a megjelenésével egy érát lezárok magamban.

Egy ilyen projekt persze valójában soha nem lesz "lezárt", ami a konkrétumokat illeti: a vádak és cáfolatok manapság szinte egy hét alatt válnak elavulttá. Azonban már az első kiadásnál is az volt a célom – és ahogy az idő telt, ez csak egyre kifejezettebb lett –, hogy a kézirat a lehető legáltalánosabb legyen, a legkevésbé a konkrét vitatkozás töltse ki, hanem sokkal inkább a módszereket mutassa be, amikkel felvértezve az olvasó tudja, hogy mi vitatható és miért. Nem mondom, hogy több bővítési ötletem most már végképp nincsen, de remélem, hogy ilyen értelemben viszont legalábbis "eléggé lezárt" lett a kézirat.

Emiatt most már elárulhatom, hogy titokban abban reménykedem, hogy ez a könyv sok olvasó számára nem a védőoltásokról fog (csak) szólni, hanem egy sokkal általánosabb tudást ad át, mely bármely más gyógyszer, vagy egyáltalán, egészségügyi technológia megítélésben, vagy orvostudományi kérdés eldöntésében jól jöhet. A jövőben magam is valószínűleg inkább ilyen irányban fogok dolgozni a szabadidőmben.

Ahogy az előszóban (előszavakban) is leírtam, még egyszer köszönöm mindenkinek, aki támogatott és segített – akár vitatkozással is! – az eddigi, ezzel kapcsolatos utamon.

19 komment

Címkék: könyv vakcina oltás védőoltás

A bejegyzés trackback címe:

https://vedooltas.blog.hu/api/trackback/id/tr4711843883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fordulo_bogyo 2016.10.27. 21:37:03

Gratulalok!
Es ennek kulonosen orulok: " A védőoltás-ellenesek internetes aktivitása szinte megszűnt mára Magyarországon. "
En is igy tapasztalom.

Szerinten reszed van ebben, nagyon sokszor ideztek teged jarvanybaratok ellenzoi, sokat segitettel.
Koszonom!

Most Szendi kezd nyomulni a jarvanybarat (lanykori neven: oltasellenes) iranyba, nem lejatszott befejezett jatszma meg ez.

Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu) · http://vedooltas.blog.hu/ 2016.10.27. 22:05:07

@fordulo_bogyo: Köszönöm!

Az elég nagyképűség lenne, ha arra gondolnék, hogy ez konkrétan miattam van :) bár valamicske szerepem talán tényleg volt, ki tudja.

"Most Szendi kezd nyomulni a jarvanybarat (lanykori neven: oltasellenes) iranyba, nem lejatszott befejezett jatszma meg ez."

Szerintem az ő tevékenysége, aktivitása - e téren - sehol nincs ahhoz képest, ami akkor volt itt, amikor a blog elindult...

vilagpolgar 2016.10.28. 01:10:13

Gratulálok a második kiadáshoz. Biztos vagyok benne, hogy még sok utánnyomás lesz a következő években. Megjelenésétől kezdve alapművé vált a könyv, és még csak nem is egyetemi tankönyvszagú :)

Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu) · http://vedooltas.blog.hu/ 2016.10.28. 07:39:59

@vilagpolgar: Köszönöm a nagyon kedves szavakat :) Talán azért ez már kicsit túlzás; de akárhogy is, annak nagyon örülök, ha átlagos egyetemi tankönyvnél jobb lett az "emészthetősége"... (kifejezetten szeretném, ha érdeklődő laikusok is haszonnal tudnák forgatni!).

2016.11.01. 08:01:45

Gratulálok! Most találtam rá a blogra. Annyira nem vagyok laikus , biotechnológusként végeztem a középiskolát , sok fogalom eleve tiszta számomra , de nagy szükségem volt az ezen a blogon található információkra és a könyvre is kíváncsi vagyok.

Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu) · http://vedooltas.blog.hu/ 2016.11.01. 09:04:36

@Lady Scarlett: Köszönöm szépen! Örülök, ha így is tudtam érdekeset/hasznosíthatót mondani :)

dr Brcskzf Gröőő 2016.11.04. 08:47:45

@fordulo_bogyo: azért van még járványbarátság, sőt állítólag terjed is:
444.hu/2016/11/04/egyre-tobb-szulo-azert-fizet-hogy-ne-oltsak-be-a-gyereket
erről tud esetleg valaki bővebbet, pontosabbat?

Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu) · http://vedooltas.blog.hu/ 2016.11.04. 09:05:28

@dr Brcskzf Gröőő: Ezt már én is megemlítettem az évekkel ezelőtt írt, kötelezőségről szóló bejegyzésemben ( vedooltas.blog.hu/2013/04/04/megfontolasok_a_kotelezoseg_kapcsan ). Egyfelől tehát igen, én is úgy tudom, hogy létezik ilyen, másfelől viszont nem hinném, hogy érdemes ekkora feneket keríteni neki, és ilyen cikkeket írni - csak tippeket adunk, meg pozitív visszacsatolást nekik, hogy igen, ezt annyian csinálják, hogy már az újság is ír róla - különösen, mert a valóságban totálisan marginális jelenség. (Ezt pl. onnan is lehet tudni, hogy egymás között, nem annyira szem előtt lévő oltásellenes fórumokon panaszkodtak, hogy sajnos ez már nem úgy megy "mint régen", egyszerűen nem lehet találni orvost, aki vállalna ilyet, ebből is látszik, hogy milyen szörnyű terror alatt (sic) vannak a doktorok... :) ) Meglepődnék, ha nem kétszámjegyű lenne azon gyerekek száma - egy tízmilliós országban! - akik ilyen okból oltatlanok.
PS. A konkrét általad belinkelt cikk címe viszont az előzőeken túlmenően is egyenesen botrányos, teljesen azt sugallja, mintha ez valamiféle legális opció lenne, és szenvtelenül beszámolna arról, hogy mostanában többen választják...

fordulo_bogyo 2016.11.04. 13:37:37

@dr Brcskzf Gröőő: Ha szabad halkan javasolnom, keresd meg Póta Györgyöt.
21.kerulet.ittlakunk.hu/holmi/egeszseg/gorgey-artur-ter-8-gyermek-haziorvosi-rendelo-dr-pota-gyorgy

Megall az esz! A videoban megszolal Szendi Gabor egeszsegugyi felvilagosito!!!! Termeszetesen az oltasok ellen riogat. :-(
www.atv.hu/belfold/20161103-egyre-tobb-szulo-fizet-azert-hogy-ne-oltsak-be-gyermeket/

fordulo_bogyo 2016.11.04. 13:47:41

Kapcsolodo cikket posztolt valki a Facebookon par perce:
Ellenszél:
24 mins ·
Az Ellenszél szerkesztőjeként vállalom, hogy minden olyan orvost kopfra feljelentek, aki hamisan pecsétel az oltási könyvbe, visszaélve a betegek hiszékenységével, mindezt haszonszerzésből, felrúgva az orvosi etikát, veszélyeztetve ártatlan gyermekek életét.

ellenszel.hu/2016/11/04/segits-te-is-felkutatni-a-szelhamos-orvosokat-es-mentsd-meg-gyermekek-eletet/

Ezt terjeszteni kene!

Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu) · http://vedooltas.blog.hu/ 2016.11.04. 14:00:13

@fordulo_bogyo: Nem értek egyet ezzel, ahogy előbb is írtam, ezt nem terjeszteni kell, hanem inkább nem törődni vele. Nem azért, mert nem zavar (a hivatkozott kötelezőségről szóló bejegyzésemben leírtam a véleményemet, de gondolom anélkül is nyilvánvaló), hanem mert ez - szemben a védőoltás-ellenes dolgokkal úgy általában! - ma Magyarországon egy tökéletesen marginális jelenség, nulla egész nulla népegészségügyi kockázattal. Ha valaki túl komolyan veszi, akkor inkább csak szívességet tesz nekik (szintén csak ahogy írtam: tippeket adunk, de ami még sokkal nagyobb baj, hogy pozitív visszacsatolást nekik, hogy igen, ezt annyian csinálják, hogy már az újság is ír róla). Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem lenne jó, ha egyáltalán nem létezne ilyen, de a dolog túl drámaian vétele is kontraproduktív, az illetékes szervek minden csinnadratta nélkül tegyék a dolgukat ezügyben, azt hiszem e téren ez a legokosabb.

dr Brcskzf Gröőő 2016.11.05. 17:21:01

@Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu): köszi, ez megnyugtató. és az utóiratoddal, nagy fájdalmamra, teljes mértékben egyetértek -- a 444 címeit eddig viszonylag korrektnek találtam (szemben pl. a hvg-vel, akikre irtó dühös vagyok).

Gukker 2016.11.07. 14:05:08

Esetleg e-könyv formában (epub, mobi) is elérhető lesz?

Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu) · http://vedooltas.blog.hu/ 2016.11.07. 15:27:14

@Gukker: Hű, ez egy jó kérdés.

Megkérdeztem a kiadót, azt mondták, hogy ők csak papír-alapú dolgokkal foglalkoznak, e-könyv kiadással nem. Tehát a rövid válasz, hogy a kiadói változatból nincs (és rövid távon nem is várható, hogy legyen) e-könyv.

Az egy másik kérdés, hogy az én PDF-em ott van, bárki számára letölthető, és bár soha nem csináltam még ilyet, de feltételezem, hogy seperc alatt átalakítható az általad említett formátumokra. Illetve - mivel e-könyv olvasóm sincs, így biztosan ezt sem tudom - de felteszem, hogy a modern e-könyv olvasók közvetlenül a pdf-et is meg tudják nyitni... vagy nem?

Gukker 2016.11.07. 15:43:45

@Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu):
Nem akarok mélyen belemenni, de sajnos nem ilyen egyszerű a dolog. Elég sok munka pdf-ből e-könyv formátumra alakítani. Meg jogilag sem tudom mennyire szabályos az ilyen konverzió, ha papíron is ki van adva. De köszönöm a választ.

Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu) · http://vedooltas.blog.hu/ 2016.11.07. 21:25:26

@Gukker: Értem, köszönöm szépen (ehhez tényleg nem értek), akkor egyelőre marad a papír-alapú könyv + a PDF.
blank
süti beállítások módosítása