Védőoltásokról - a tények alapján

(Aki először jár ezen a blogon, az javaslom, hogy kezdjen itt: Tartalomjegyzék gyanánt.)

A védőoltások az orvostudomány legcsodálatosabb találmányainak egyikét jelentik.

Több száz millió ember életét mentették meg a történelemben (illetve, a világ szerencsétlenebb országaiban, mentik meg mind a mai napig). Azáltal, hogy segítik elkerülni a megbetegedéseket, csökkentik a gyermekek fájdalmait, szenvedését, segítik elkerülni a még súlyosabb (adott esetben maradandó megnyomorodáshoz vezető) szövődményeket, tehermentesítik a nemzetgazdaságot és az egészségügyi ellátórendszert. Ami miatt a csodálatos jelző nem túlzás, hogy mindezt milyen kis áron teszik: kockázataik (illetve költségük) sok nagyságrenddel az előbbi előnyök mögött marad.

Manapság azonban felbukkantak, Magyarországon is, csoportok, akik fejükbe vették, hogy megingatják a bizalmat a védőoltásokban. Amíg ezt tárgyszerű, szakmai vita keretében teszik, nincs is semmi gond. Néhányan azonban nem érvelnek, hanem manipulálnak, nem megalapozott kritikájuk van, hanem előre eldöntött prekoncepcióikat, összeesküvés-elméleteiket igyekeznek szakmai köntösbe bújtatni. Céljuk, hogy érzelmekre hatva verjenek át embereket, károkat okozva az egész magyar közegészségügynek, a magyar gyermekeknek.

Meggyőződésem szerint csak felvilágosítással, ismeretterjesztéssel lehet e manipulációk ellen hatékonyan fellépni. E blog ezt a célt kívánja szolgálni: bemutatja, hogy a védőoltás-ellenesek hazugságaival szemben mit mutatnak a tények a védőoltásokról. Szó lesz a hatásosságról, a biztonságról; a témákat folyamatosan bővítem.

A blog központi oldala, ahonnan indulni érdemes: Tartalomjegyzék gyanánt. Innen indulva minden tárgyalt kérdés megtalálható, strukturált rendben.

A blog anyaga "könyv" formában is elérhető: Ferenci Tamás: Védőoltásokról – a tények alapján, sőt, most már igazi könyvként is, ha valaki jobb szeretné papíralapon olvasni. Rövid összefoglalóként ezt a cikkemet ajánlom.

Elérhetőség

A szerző biostatisztikus, az ÓE Élettani Szabályozások Csoportjának adjunktusa, a BCE Statisztika Tanszékének félállású adjunktusa.

Email-es elérhetőség:

 

Friss topikok

Címkék

adatforrás (2) adatvizualizáció (2) all trials (1) alumínium (3) andrew wakefield (2) autizmus (7) bárányhimlő (6) BCG (3) bexsero (6) bíróság (1) biztonság (37) boldogkői zsolt (1) cfr (1) cikk (9) cocooning (1) Cristopher Exley (1) cukorbetegség (1) diabetes (1) diftéria (1) efpia (2) egészségi állapot (1) előadás (3) epidemiológia (4) epidemiology and infection (1) eradikáció (1) etika (1) fészekimmunizálás (1) formaldehid (1) forrás (1) függetlenség (1) gyermekrák (1) haemophilus influenzae b (1) hatásosság (32) háziorvos továbbképző szemle (1) hepatitis b (2) Hib (1) higany (3) hírvivő (1) horváth ildikó (1) immunológia (1) immunrendszer (1) indokoltság (2) infektológia (4) influenza (1) interjú (2) ipm magazin (2) ipv (1) járványos gyermekbénulás (2) jog (2) kanyaró (8) kiggs (1) kockázat-haszon mérlegelés (5) kockázatérzékelés (1) kockázatkommunikáció (1) költséghatékonyság (3) könyv (8) kötelezőség (2) kritikus gondolkodásmód (7) Kürti Katalin (1) kutatás (4) matematika (1) meningococcus (5) minőség (3) MMR (5) morbilli (8) műhelytitok (8) mumpsz (1) nátrium-klorid (1) nyájimmunitás (10) oltás (117) oltás-rezisztencia (1) opv (1) orvosi hetilap (1) orvosi kutatások kritikus értékelése (9) orvosi megismerés módszertana (1) orvosi szemétkosár (2) összetevő (5) övsömör (1) PCV (1) pertussis (9) pneumococcus (1) policy (1) polio (5) prevenar (1) rota (1) rózsahimlő (2) rsv (1) rubeola (3) statisztika (3) synflorix (1) szamárköhögés (9) szatymaz (1) szebik imre (1) szendi gábor (5) szükségesség (1) TBC (2) tetyana obukhanych (1) tiomerzál (3) torokgyík (1) transzparencia (3) ukrajna (1) vakcina (118) varicella (5) védőoltás (118) wakefield (3) wavelet (1) zoster (1) Címkefelhő

Új cikkem – Ferenci Tamás: Az orvoslás tévedései, 4. rész (IPM)

2018.10.11. 20:03 Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu)

Folytatva az eddigi hagyományokat, megint akkor számolok be a cikksorozat következő írásáról, amikor már nyilvánosan kikerült:

  • Ferenci Tamás: Az orvoslás tévedései, 4. rész: Megfigyeléses vizsgálatok a gyakorlatban. INTERPRESS MAGAZIN 38:(9) pp. 38-46. (2018). Link.

A cikkben szereplő alkalmazásom, csak hogy ne kelljen begépelni, a http://research.physcon.uni-obuda.hu/ címen érhető el.

A cikksorozat korábbi tagjai:

  • Ferenci Tamás. Az orvoslás tévedései, 3. rész: Megfigyelés és kísérlet. INTERPRESS MAGAZIN 38: (7) pp. 48-55. (2018). Link.
  • Ferenci Tamás: Az orvoslás tévedései, 2. rész: A tapasztalati megismerés alapgondolata és a confounding. INTERPRESS MAGAZIN 38: (6) pp. 66-73. (2018). Link.
  • Ferenci Tamás: Az orvoslás tévedései, 1. rész. INTERPRESS MAGAZIN 38:(5) pp. 20-25. (2018). Link.

9 komment

Címkék: cikk kritikus gondolkodásmód orvosi kutatások kritikus értékelése

A bejegyzés trackback címe:

https://vedooltas.blog.hu/api/trackback/id/tr7714296495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fordulo_bogyo 2018.10.11. 21:09:26

Nagyon erdekes es jol kovetheto iras, tanultam belole, koszonom.
Azt meg mindig nem latom tisztan, hogy a cimhez "Az orvoslás tévedései" hogyan kapcsolodik, de ez legyen a legnagyobb problemam.

gybencsko 2018.10.14. 15:05:48

Nekem nem nyílik meg a cikk rendesen :/

Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu) · http://vedooltas.blog.hu/ 2018.10.14. 19:00:04

@gybencsko: Igen.... Igazából nem is konkrétan a cikkel van a baj, hanem az egész IPM oldala megbolondult, ha megnézed. (Egyetlen 2018-as írásuk sem érhető el.) Szóltam nekik, azt mondták, hogy ők is észlelték, a weboldalnak van valamilyen informatikai baja, már jelezték az üzemeltetőknek, várják a javítást.

pounderstibbons 2018.10.14. 19:55:34

Biztos nem te írtál valami problémásat a cikkedben? :)
xkcd.com/327/

Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu) · http://vedooltas.blog.hu/ 2018.10.14. 20:03:49

@pounderstibbons: Rá se kellett kattintanom, megláttam, hogy xkcd, tudtam, hogy "And I hope you learned to sanitize database inputs" fog jönni :D

Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu) · http://vedooltas.blog.hu/ 2019.01.24. 15:46:09

@gybencsko: Hát ez baromi hosszú ideig tartott (teljes összeomlás volt szegény IPM honlapján, komoly adatvesztéssel), de mostanra sikerült helyrehozni mindent... Legalábbis nagyon remélem; elvileg már az első 4 rész mind rendben van!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2019.05.02. 16:42:31

Májusi számunkban olvassa vitaindító cikkünket az oltások rendszeréről a mai Magyarországon! Vitát szeretnénk kezdeményezni - vitát, és nem veszekedést. Megteremteni a lehetőséget, hogy a felek egyenlőként mondhassák el az álláspontjukat az oltások szükségességéről. Önnek mi a véleménye?

Míg a táplálkozástudomány és az onkológia is arra halad, hogy az embert nem szabványosítva kell kezelni, gyógyítani, hanem a hatékonyság érdekében  figyelembe kell venni az egyéni különbségeket, addig az oltások kapcsán egyformaságra törekszik a szakma. Míg az orvosi biotechnikában Magyarországon is vannak kezdeményezések, hogy fájdalmai esetén mindenki az idegrendszeri sajátosságainak függvényében olyan tablettákat kapjon, amelyek a leghatékonyabban fognak működni, addig oltásügyben továbbra is teljes a törekvés a konformizmusra. Míg teljesen normális azt mondani,
hogy nincs olyan étrend, ami mindenki számára hasznos lenne, vagy teljesen elfogadható azt mondani, nincs olyan gyógyszer, aminek hatóanyagai senki számára nem ártalmasak – hovatovább ezek mindenkinek hasznosak–; addig azt állítani, hogy az oltásokkal kapcsolatban egyéni elbírálásra lenne szükség, máris egyenlő azzal, hogy oltásellenes a beszélő. [...]

Nem győzzük hangsúlyozni: a kép nem fekete és fehér. Számos orvos van azon az állásponton, hogy a rendszer reformra szorul, nem eltörlésre. Az oltásoknak hosszútávú, stabil védelmet kell nyújtaniuk, de mint amagyarországi kanyarómegbetegedések esete is mutatja, az oltás nem mindig jelent védelmet, hiszen maga a vírus is mutálódik, más formái jönnek létre. És míg az antibiotikum-rezisztens fertőzésekről nyílt, szakmai párbeszéd folyik az egészségügyben, addig az oltásrezisztens vírusokról alig hallani valamit.

www.facebook.com/amirolazorvos/posts/1271838976324240

Lesz vajon vita?

pounderstibbons 2019.05.02. 20:17:18

@wmiki:

1., Remélem hamarosan lesz szó a szexuálisfelvilágosítás-rezisztens aids-ről, balesetvéddelmioktatás-rezisztens billegő létráról, tűzvédelmioktatás-rezisztens öngyújtóról is!

2., Wmiki, mi ez a komment, amit csak így behánysz ide mindenkinek? Ez a szélsőséges konformizmus melegágya, légy oly kedves, minden általad megszólítandó személynek külön egyéni névre szóló kommentet írni. Ja, és az adott időpontban kialakult hangulatához is idomítsd hozzá a mondanivalódat, különben aligha lesz hatásos.

3., Azt tudod, hogy "egészen kivételesen" egy hazudós szennylapot idézel?
magyarnemzet.hu/archivum/eletmod-archivum/itt-a-magazin-amely-szerint-a-dieta-gyogyitja-a-rakot-3906013/

fordulo_bogyo 2019.05.10. 01:30:50

@pounderstibbons: Ne etesd a trollt, ha szabad kernem.
blank
süti beállítások módosítása