Védőoltásokról - a tények alapján

(Aki először jár ezen a blogon, az javaslom, hogy kezdjen itt: Tartalomjegyzék gyanánt.)

A védőoltások az orvostudomány legcsodálatosabb találmányainak egyikét jelentik.

Több száz millió ember életét mentették meg a történelemben (illetve, a világ szerencsétlenebb országaiban, mentik meg mind a mai napig). Azáltal, hogy segítik elkerülni a megbetegedéseket, csökkentik a gyermekek fájdalmait, szenvedését, segítik elkerülni a még súlyosabb (adott esetben maradandó megnyomorodáshoz vezető) szövődményeket, tehermentesítik a nemzetgazdaságot és az egészségügyi ellátórendszert. Ami miatt a csodálatos jelző nem túlzás, hogy mindezt milyen kis áron teszik: kockázataik (illetve költségük) sok nagyságrenddel az előbbi előnyök mögött marad.

Manapság azonban felbukkantak, Magyarországon is, csoportok, akik fejükbe vették, hogy megingatják a bizalmat a védőoltásokban. Amíg ezt tárgyszerű, szakmai vita keretében teszik, nincs is semmi gond. Néhányan azonban nem érvelnek, hanem manipulálnak, nem megalapozott kritikájuk van, hanem előre eldöntött prekoncepcióikat, összeesküvés-elméleteiket igyekeznek szakmai köntösbe bújtatni. Céljuk, hogy érzelmekre hatva verjenek át embereket, károkat okozva az egész magyar közegészségügynek, a magyar gyermekeknek.

Meggyőződésem szerint csak felvilágosítással, ismeretterjesztéssel lehet e manipulációk ellen hatékonyan fellépni. E blog ezt a célt kívánja szolgálni: bemutatja, hogy a védőoltás-ellenesek hazugságaival szemben mit mutatnak a tények a védőoltásokról. Szó lesz a hatásosságról, a biztonságról; a témákat folyamatosan bővítem.

A blog központi oldala, ahonnan indulni érdemes: Tartalomjegyzék gyanánt. Innen indulva minden tárgyalt kérdés megtalálható, strukturált rendben.

A blog anyaga "könyv" formában is elérhető: Ferenci Tamás: Védőoltásokról – a tények alapján, sőt, most már igazi könyvként is, ha valaki jobb szeretné papíralapon olvasni. Rövid összefoglalóként ezt a cikkemet ajánlom.

Elérhetőség

A szerző biostatisztikus, az ÓE Élettani Szabályozások Csoportjának adjunktusa, a BCE Statisztika Tanszékének félállású adjunktusa.

Email-es elérhetőség:

 

Friss topikok

Címkék

adatforrás (2) adatvizualizáció (2) all trials (1) alumínium (3) andrew wakefield (2) autizmus (7) bárányhimlő (6) BCG (3) bexsero (6) bíróság (1) biztonság (37) boldogkői zsolt (1) cfr (1) cikk (9) cocooning (1) Cristopher Exley (1) cukorbetegség (1) diabetes (1) diftéria (1) efpia (2) egészségi állapot (1) előadás (3) epidemiológia (4) epidemiology and infection (1) eradikáció (1) etika (1) fészekimmunizálás (1) formaldehid (1) forrás (1) függetlenség (1) gyermekrák (1) haemophilus influenzae b (1) hatásosság (32) háziorvos továbbképző szemle (1) hepatitis b (2) Hib (1) higany (3) hírvivő (1) horváth ildikó (1) immunológia (1) immunrendszer (1) indokoltság (2) infektológia (4) influenza (1) interjú (2) ipm magazin (2) ipv (1) járványos gyermekbénulás (2) jog (2) kanyaró (8) kiggs (1) kockázat-haszon mérlegelés (5) kockázatérzékelés (1) kockázatkommunikáció (1) költséghatékonyság (3) könyv (8) kötelezőség (2) kritikus gondolkodásmód (7) Kürti Katalin (1) kutatás (4) matematika (1) meningococcus (5) minőség (3) MMR (5) morbilli (8) műhelytitok (8) mumpsz (1) nátrium-klorid (1) nyájimmunitás (10) oltás (117) oltás-rezisztencia (1) opv (1) orvosi hetilap (1) orvosi kutatások kritikus értékelése (9) orvosi megismerés módszertana (1) orvosi szemétkosár (2) összetevő (5) övsömör (1) PCV (1) pertussis (9) pneumococcus (1) policy (1) polio (5) prevenar (1) rota (1) rózsahimlő (2) rsv (1) rubeola (3) statisztika (3) synflorix (1) szamárköhögés (9) szatymaz (1) szebik imre (1) szendi gábor (5) szükségesség (1) TBC (2) tetyana obukhanych (1) tiomerzál (3) torokgyík (1) transzparencia (3) ukrajna (1) vakcina (118) varicella (5) védőoltás (118) wakefield (3) wavelet (1) zoster (1) Címkefelhő

ELAVULT: Miért éppen védőoltás és miért éppen autizmus?

2012.09.05. 16:24 Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu)

Ez a bejegyzés (jelentősen kibővítve, és több másikkal egybeszerkesztve) átkerült a Konkrét gyanúsítások II: Autizmus című írásba.

5 komment

Címkék: biztonság autizmus vakcina oltás védőoltás

A bejegyzés trackback címe:

https://vedooltas.blog.hu/api/trackback/id/tr544757149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2013.01.03. 16:10:09

tudományos érvek ... az aluminum és az autizmus kapcsolata között

"Do aluminum vaccine adjuvants contribute to the rising prevalence of autism?"
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22099159

teljes: omsj.org/reports/tomljenovic%202011.pdf

Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu) · http://vedooltas.blog.hu/ 2013.01.04. 12:46:14

@Karinthy-paradoxon: Ez a cikk némi nevetés kiváltásán, illetve egyetemi hallgatók módszertani oktatásán túl azt hiszem nem sokra használható; ezt itt le is írtam: vedooltas.blog.hu/2012/09/04/tartalomjegyzek_gyanant/fullcommentlist/1#c18703201 .

Erre tehát talán kár is több szót vesztegetni, viszont ami miatt mégis csak érdekes, az a fantasztikus pontosság, ahogy illeszkedik abba a trendbe, amit a tiomerzál-tartalmú oltásoknál már előre írásba adtam:
"Miután kiderült, hogy az MMR-oltás és az autizmus között nincs kapcsolat, a védőoltás-ellenesek szemrebbenés nélkül váltottak, "Van másik!" jeligére. Az új gyanúsított a tiomerzál nevű tartósítószer lett, minden más változatlan. (Igen, ez is nagyon életszerű: az MMR nem okoz autizmust? Jó, hát akkor... az... ööö... akkor a tiomerzál okoz! Hogy mennyire valószínű, hogy egy teljesen más vakcinákban jelen lévő teljesen más komponens mit ad isten véletlenül pont ugyanazt a betegséget okozza, azt ítélje meg az olvasó. A védőoltás-elleneseknek csak az számít, hogy vakcina legyen a sztoriban meg autizmus...)"

No, hát akkor a fenti cikk is mutatja, hogy megvan a harmadik jelölt: az MMR nem jött be? Akkor az... ööö... a tiomerzál! Ja, hogy az se? Hát akkor... ööö... mondjuk... ööö... az alumínium!
És természetesen a változatosság kedvéért mitadisten ez is pont autizmust okoz :) Aha. Rettenetesen életszerű.

(Persze erre a cikkre is él a megjegyzésem az eredeti írásomból: "Persze jellemző ezekre a gerincoszlopokra, hogy egy nem volt köztük (tudtommal), aki annyit mondott volna utólag, hogy "bocs, akkor lehet, hogy ebben a tiomerzálos dologban tévedtünk".")

Gondolom, ha majd az alumíniumnál is elérünk oda, hogy már nekik is ciki lesz emlegetni, akkor majd ki fogják találni, hogy az oltásokban lévő víz okozhat bajt. Vagy a nátrium-klorid. Ja nem, bocsánat, ez utóbbit már ki is találták: vedooltas.blog.hu/2012/09/05/natrium-klorid :)

Karinthy-paradoxon · http://www.alltrials.net/ 2013.01.08. 19:52:52

@Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu):

akkor módosítanék ..
tudományos érvek ... az aluminum és az autizmus <LEHETSÉGES> kapcsolata között.

egyébként belinkeltem a "Bradford Hill-szempont rendszeről" pár dolgot a megfelelő oldalra - talán hasznos lehet.

Visszatérve nekem jól jönne, hogyha alaposabban is kiveséznéd a Hill's criteriát ..

" The application of the Hill's criteria to these data indicates that the correlation between Al in vaccines and ASD may be causal. Because children represent a fraction of the population most at risk for complications following exposure to Al, a more rigorous evaluation of Al adjuvant safety seems warranted."

A "may be causal." - pedig számomra egy lehetséges kapcsolatot ír le.

Lehet, hogy jobban ki kellett volna hangsúlyoznom a <LEHETSÉGES> - szót.

Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu) · http://vedooltas.blog.hu/ 2013.01.09. 08:51:55

@Karinthy-paradoxon: A "lehetséges" szó magától értetődő, lévén, hogy a Hill-feltételek sem automatikusan 'teljes bizonyosságot' dobnak ki.

A probléma tehát nem ez a cikkel, és nem is az, hogy használták a szempontrendszert, hanem az, AHOGY használták.

Kapásból a korreláció szorossága pontot hogyan tudod komolyan venni ezek fényében: vedooltas.blog.hu/2012/09/04/tartalomjegyzek_gyanant/fullcommentlist/1#c18703201 ? De említhettem volna a konzisztenciát is, amit alumíniumra vonatkozóan úgy rendeznek le, hogy lefuttatják ezt a bődületesen abszurd számításukat... csak épp több országra. Ja, ettől aztán tényleg jó konzisztens lett az eredmény. Folytathatnám. (Ha lesz időm, folytatom is.)

Viszont most már én is kérdeznék tőled valamit. Mi a véleményed a következő helyzetről. Adott az MMR-oltás. (Ami ugye SEM tiomerzált, SEM alumíniumot nem tartalmaz.) És tudod mit okoz ez egyes védőoltás-ellenesek szerint? Autizmust. Aztán van a tiomerzál (mely NINCS az MMR-oltásban, de volt olyan oltásokban, amiben van alumínium is, és olyanokban is, amiben nincs; az alumíniumhoz semmilyen köze nincs). És tudod mit okoz ez egyes védőoltás-ellenesek szerint? Autizmust. Aztán van az alumínium (ami NINCS az MMR-oltásban, de van olyan oltásokban, amiben volt tiomerzál, és olyanokban is, amikben nem; a tiomerzálhoz semmilyen köze nincs). És tudod mit okoz ez egyes védőoltás-ellenesek szerint? Autizmust.

Ez egy hangyányit sem furcsa neked? Egész picit sem?

Mert, ha az MMR autizmust okoz szerintük, a tiomerzál rákot, az alumínium meg jobboldali nagylábujj-törést 12,3 évvel a beadás után, az egy dolog.

De nem. Kivétel nélkül mindhárom dolog, *amikben egyetlen közös pont sincs*, véletlenül hajszálpontosan ugyanúgy autizmust okoz.

Hadd kérdezzelek meg: a fentieket végiggondolva ugye szerinted is totális-abszolút-halálbiztosan-ezerszázalékig kizárható, hogy a védőoltás-ellenesek netán esetleg teszem azt ELŐRE ELDÖNTÖTTÉK, hogy a vakcinációnak mit *KELL* okoznia, és most lövöldöznek mindenre, ami eszükbe jut, hogy ezt ki is hozzák...?
blank
süti beállítások módosítása