Védőoltásokról - a tények alapján

(Aki először jár ezen a blogon, az javaslom, hogy kezdjen itt: Tartalomjegyzék gyanánt.)

A védőoltások az orvostudomány legcsodálatosabb találmányainak egyikét jelentik.

Több száz millió ember életét mentették meg a történelemben (illetve, a világ szerencsétlenebb országaiban, mentik meg mind a mai napig). Azáltal, hogy segítik elkerülni a megbetegedéseket, csökkentik a gyermekek fájdalmait, szenvedését, segítik elkerülni a még súlyosabb (adott esetben maradandó megnyomorodáshoz vezető) szövődményeket, tehermentesítik a nemzetgazdaságot és az egészségügyi ellátórendszert. Ami miatt a csodálatos jelző nem túlzás, hogy mindezt milyen kis áron teszik: kockázataik (illetve költségük) sok nagyságrenddel az előbbi előnyök mögött marad.

Manapság azonban felbukkantak, Magyarországon is, csoportok, akik fejükbe vették, hogy megingatják a bizalmat a védőoltásokban. Amíg ezt tárgyszerű, szakmai vita keretében teszik, nincs is semmi gond. Néhányan azonban nem érvelnek, hanem manipulálnak, nem megalapozott kritikájuk van, hanem előre eldöntött prekoncepcióikat, összeesküvés-elméleteiket igyekeznek szakmai köntösbe bújtatni. Céljuk, hogy érzelmekre hatva verjenek át embereket, károkat okozva az egész magyar közegészségügynek, a magyar gyermekeknek.

Meggyőződésem szerint csak felvilágosítással, ismeretterjesztéssel lehet e manipulációk ellen hatékonyan fellépni. E blog ezt a célt kívánja szolgálni: bemutatja, hogy a védőoltás-ellenesek hazugságaival szemben mit mutatnak a tények a védőoltásokról. Szó lesz a hatásosságról, a biztonságról; a témákat folyamatosan bővítem.

A blog központi oldala, ahonnan indulni érdemes: Tartalomjegyzék gyanánt. Innen indulva minden tárgyalt kérdés megtalálható, strukturált rendben.

A blog anyaga "könyv" formában is elérhető: Ferenci Tamás: Védőoltásokról – a tények alapján, sőt, most már igazi könyvként is, ha valaki jobb szeretné papíralapon olvasni. Rövid összefoglalóként ezt a cikkemet ajánlom.

Elérhetőség

A szerző biostatisztikus, az ÓE Élettani Szabályozások Csoportjának adjunktusa, a BCE Statisztika Tanszékének félállású adjunktusa.

Email-es elérhetőség:

 

Friss topikok

Címkék

adatforrás (2) adatvizualizáció (2) all trials (1) alumínium (3) andrew wakefield (2) autizmus (7) bárányhimlő (6) BCG (3) bexsero (6) bíróság (1) biztonság (37) boldogkői zsolt (1) cfr (1) cikk (9) cocooning (1) Cristopher Exley (1) cukorbetegség (1) diabetes (1) diftéria (1) efpia (2) egészségi állapot (1) előadás (3) epidemiológia (4) epidemiology and infection (1) eradikáció (1) etika (1) fészekimmunizálás (1) formaldehid (1) forrás (1) függetlenség (1) gyermekrák (1) haemophilus influenzae b (1) hatásosság (32) háziorvos továbbképző szemle (1) hepatitis b (2) Hib (1) higany (3) hírvivő (1) horváth ildikó (1) immunológia (1) immunrendszer (1) indokoltság (2) infektológia (4) influenza (1) interjú (2) ipm magazin (2) ipv (1) járványos gyermekbénulás (2) jog (2) kanyaró (8) kiggs (1) kockázat-haszon mérlegelés (5) kockázatérzékelés (1) kockázatkommunikáció (1) költséghatékonyság (3) könyv (8) kötelezőség (2) kritikus gondolkodásmód (7) Kürti Katalin (1) kutatás (4) matematika (1) meningococcus (5) minőség (3) MMR (5) morbilli (8) műhelytitok (8) mumpsz (1) nátrium-klorid (1) nyájimmunitás (10) oltás (117) oltás-rezisztencia (1) opv (1) orvosi hetilap (1) orvosi kutatások kritikus értékelése (9) orvosi megismerés módszertana (1) orvosi szemétkosár (2) összetevő (5) övsömör (1) PCV (1) pertussis (9) pneumococcus (1) policy (1) polio (5) prevenar (1) rota (1) rózsahimlő (2) rsv (1) rubeola (3) statisztika (3) synflorix (1) szamárköhögés (9) szatymaz (1) szebik imre (1) szendi gábor (5) szükségesség (1) TBC (2) tetyana obukhanych (1) tiomerzál (3) torokgyík (1) transzparencia (3) ukrajna (1) vakcina (118) varicella (5) védőoltás (118) wakefield (3) wavelet (1) zoster (1) Címkefelhő

Járványügyi adatok frissítve, grafikonok átállítva lattice-re

2015.11.19. 10:57 Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu)

Két fejlesztésről szeretnék most beszámolni.

Az egyik hír, hogy a járványügyi adatok frissültek a CISID adatbázisban, ez azért fontos, mert ez alapján készítettem – többek között – az európai országok járványügyi helyzetét összehasonlító elemzéseket is. Mivel felkerültek a 2013-as év adatai is, így ezek a térképek és grafikonok egy évvel frissíthetővé váltak, amit most meg is tettem. Az összkép nem változott...

A másik egy sokkal izgalmasabb, bár némileg technikai jellegű fejlemény. Mint azt már annak idején is megírtam, az ilyen és ehhez hasonló adatvizualizációkat R statisztikai programcsomag alatt készítem (mely a biostatisztikai munka alapeszköze manapság). Amikor elkezdtem írni a blogot, grafikára egyszerűen az R alap grafikai eszköztárát ("base R graphics") használtam; az ábrák is így készültek. Azóta azonban felfedeztem Deepayan Sarkar fantasztikus csomagját, a lattice-t, mely egészen megváltoztatta a képemet az adatvizualizációról. Az adatok grafikus megjelenítése minden elemzési feladat fontos lépése kell legyen – sajnos az orvosi területen, pláne magyar viszonylatban, nagyon sokszor nem törődnek eléggé ezzel az aspektussal, pedig ha átgondoltan csinálja az ember, hihetetlen ereje tud lenni, és a későbbi elemzéseket is nagyban megkönnyíti, illetve csökkenti a hibázások esélyét. (Ahogy már Tukey is megmondta: "there is no excuse for failing to plot and look"...)

A lattice általános célú vizualizációs csomag, azonban egészen kiválóan alkalmas orvosi, epidemiológiai adatok vizualizációjára is. Mint a fentiekből is látszik, ez szívügyem, próbálok a publikációimban is minél többet megmutatni a jó adatábrázolások hasznából. A lattice pedig ezt remekül támogatja: a szintaxisa hihetetlenül logikus, szinte kiolvasható mondatokban kell leírni, hogy mit akarunk látni az ábrán, külön előnye, hogy mindig rákényszerít az adatok dimenzionalitásának végiggondolására és tudatos használatára, valamint, nem mellesleg, nagyon esztétikus a végeredménye.

Ezek okán már régóta a fejemben volt, hogy fogni kellene magam, és a blog grafikáit a nulláról újraírni teljesen lattice alá. Jelenthetem: a legelején említett adatfrissítés végre rávitt erre! Ha már egyszer hozzányúlok, akkor csináljuk jól... Úgyhogy mind az idősoros (longitudinális) adatok, mind a keresztmetszeti adatok ábrázolása immár teljesen lattice alatt történik.

Szokásosan a transzparencia jegyében (meg persze mert hátha valakinek hasznos) közzéteszem a teljes kódot, ami az ábrákat készíti:

http://medstat.hu/vakcina/FerenciTamasVedooltasokrolATenyekAlapjanGrafikonrajzolo.R

Kedvcsináló gyanánt egy kis összehasonlítás! (Néhol persze a végeredményben nincs hatalmas különbség: az csak a fenti szkriptből látszik, hogy mennyivel tisztább a kód, hogy mennyivel kevesebb külső csomagra volt szükség, és nem mellesleg, hogy mennyivel rövidebb – az új szkript hossza kevesebb mint a fele a réginek!)

Longitudinális adatok; ilyen volt:

usmeasles_1.png

Ilyen lett:

linekanyarous_1.png

Keresztmetszeti adatok, oszlopdiagrammal; ilyen volt:

kanyaroeu_1.png

Ilyen lett:

barkanyaroeur.png

Keresztmetszeti adatok, térképpel; ilyen volt:

mapkanyaroeur.png

Ilyen lett:

mapkanyaroeur_1.png

3 komment

Címkék: vakcina oltás védőoltás adatforrás műhelytitok adatvizualizáció

A bejegyzés trackback címe:

https://vedooltas.blog.hu/api/trackback/id/tr248090796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Himpled 2015.11.20. 00:14:08

A longitudinális grafikon határozottan jobb lett, de a 0 feljebb van tolódva. A második jobban olvasható, de az oszlopok színezése túl hasonló. A térképnél nekem még mindig furcsa valami, de a körvonalak jobbak lettek. Így viszont lemaradt az "incidencia megbetegedés/év/100e fő" szöveg.

Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu) · http://vedooltas.blog.hu/ 2015.11.20. 00:31:17

@Himpled: Köszönöm az észrevételeket!

A 0-ban igazad van, utánanézek!

A színek lattice alap... és szerintem elég szép :)

A térképen ott van a szöveg, a jobb alsó sarokban!
blank