Védőoltásokról - a tények alapján

(Aki először jár ezen a blogon, az javaslom, hogy kezdjen itt: Tartalomjegyzék gyanánt.)

A védőoltások az orvostudomány legcsodálatosabb találmányainak egyikét jelentik.

Több száz millió ember életét mentették meg a történelemben (illetve, a világ szerencsétlenebb országaiban, mentik meg mind a mai napig). Azáltal, hogy segítik elkerülni a megbetegedéseket, csökkentik a gyermekek fájdalmait, szenvedését, segítik elkerülni a még súlyosabb (adott esetben maradandó megnyomorodáshoz vezető) szövődményeket, tehermentesítik a nemzetgazdaságot és az egészségügyi ellátórendszert. Ami miatt a csodálatos jelző nem túlzás, hogy mindezt milyen kis áron teszik: kockázataik (illetve költségük) sok nagyságrenddel az előbbi előnyök mögött marad.

Manapság azonban felbukkantak, Magyarországon is, csoportok, akik fejükbe vették, hogy megingatják a bizalmat a védőoltásokban. Amíg ezt tárgyszerű, szakmai vita keretében teszik, nincs is semmi gond. Néhányan azonban nem érvelnek, hanem manipulálnak, nem megalapozott kritikájuk van, hanem előre eldöntött prekoncepcióikat, összeesküvés-elméleteiket igyekeznek szakmai köntösbe bújtatni. Céljuk, hogy érzelmekre hatva verjenek át embereket, károkat okozva az egész magyar közegészségügynek, a magyar gyermekeknek.

Meggyőződésem szerint csak felvilágosítással, ismeretterjesztéssel lehet e manipulációk ellen hatékonyan fellépni. E blog ezt a célt kívánja szolgálni: bemutatja, hogy a védőoltás-ellenesek hazugságaival szemben mit mutatnak a tények a védőoltásokról. Szó lesz a hatásosságról, a biztonságról; a témákat folyamatosan bővítem.

A blog központi oldala, ahonnan indulni érdemes: Tartalomjegyzék gyanánt. Innen indulva minden tárgyalt kérdés megtalálható, strukturált rendben.

A blog anyaga "könyv" formában is elérhető: Ferenci Tamás: Védőoltásokról – a tények alapján, sőt, most már igazi könyvként is, ha valaki jobb szeretné papíralapon olvasni. Rövid összefoglalóként ezt a cikkemet ajánlom.

Elérhetőség

A szerző biostatisztikus, az ÓE Élettani Szabályozások Csoportjának adjunktusa, a BCE Statisztika Tanszékének félállású adjunktusa.

Email-es elérhetőség:

 

Friss topikok

Címkék

adatforrás (2) adatvizualizáció (2) all trials (1) alumínium (3) andrew wakefield (2) autizmus (7) bárányhimlő (6) BCG (3) bexsero (6) bíróság (1) biztonság (37) boldogkői zsolt (1) cfr (1) cikk (9) cocooning (1) Cristopher Exley (1) cukorbetegség (1) diabetes (1) diftéria (1) efpia (2) egészségi állapot (1) előadás (3) epidemiológia (4) epidemiology and infection (1) eradikáció (1) etika (1) fészekimmunizálás (1) formaldehid (1) forrás (1) függetlenség (1) gyermekrák (1) haemophilus influenzae b (1) hatásosság (32) háziorvos továbbképző szemle (1) hepatitis b (2) Hib (1) higany (3) hírvivő (1) horváth ildikó (1) immunológia (1) immunrendszer (1) indokoltság (2) infektológia (4) influenza (1) interjú (2) ipm magazin (2) ipv (1) járványos gyermekbénulás (2) jog (2) kanyaró (8) kiggs (1) kockázat-haszon mérlegelés (5) kockázatérzékelés (1) kockázatkommunikáció (1) költséghatékonyság (3) könyv (8) kötelezőség (2) kritikus gondolkodásmód (7) Kürti Katalin (1) kutatás (4) matematika (1) meningococcus (5) minőség (3) MMR (5) morbilli (8) műhelytitok (8) mumpsz (1) nátrium-klorid (1) nyájimmunitás (10) oltás (117) oltás-rezisztencia (1) opv (1) orvosi hetilap (1) orvosi kutatások kritikus értékelése (9) orvosi megismerés módszertana (1) orvosi szemétkosár (2) összetevő (5) övsömör (1) PCV (1) pertussis (9) pneumococcus (1) policy (1) polio (5) prevenar (1) rota (1) rózsahimlő (2) rsv (1) rubeola (3) statisztika (3) synflorix (1) szamárköhögés (9) szatymaz (1) szebik imre (1) szendi gábor (5) szükségesség (1) TBC (2) tetyana obukhanych (1) tiomerzál (3) torokgyík (1) transzparencia (3) ukrajna (1) vakcina (118) varicella (5) védőoltás (118) wakefield (3) wavelet (1) zoster (1) Címkefelhő

ELAVULT: Frissítési napló

2012.12.31. 13:54 Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu)

Ezt a bejegyzést a továbbiakban már nem frissítem.

8 komment

Címkék: vakcina oltás védőoltás műhelytitok

A bejegyzés trackback címe:

https://vedooltas.blog.hu/api/trackback/id/tr814989061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Caenorhabditis elegans 2012.12.31. 16:59:36

Én, mint viszatérő látogató RSSben látom, hogy van-e új bejegyzés, de ha valaki egyszerűen meglátogatja az oldalt(vedooltas.blog.hu/), a legújabb bejegyzések mindig legfelül vannak. Szerintem nincs ember, aki a "tartalomjegyzék gyanánt" bejegyzés tartalmában keresné a legújabb bejegyzéseket, végülis ez egy blog vagy mi.

Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu) · http://vedooltas.blog.hu/ 2013.01.04. 16:02:05

@Caenorhabditis elegans: Ebben tulajdonképpen tökre igazad van :) de valahogy én ilyen régivágású vagyok ilyen ügyekben, és például zavar, hogy legfelül nem a logikailag legutolsó írásaim vannak :) (Már az is jó lenne, ha azt be lehetne állítani, hogy a tartalomjegyzék fixen felül legyen, és csak alatta jöjjenek az írások időrendben...)
Tudom-tudom, blog, de valahogy én ezt nem tudtam megszokni...

Szóval erre a bejegyzésre valóban inkább csak nekem van szükségem (hogy legyen egy helyen az anyag alakulása).
Erre tekintettel viszont, a javaslatodnak megfelelően, a jobb oldali doboz tetejéből kiveszem az erre mutató linket (ott úgyis értékes a hely, ne rabolja). A többi helyen nem annyira számít egy felesleges link, azoknál hagyom.

Caenorhabditis elegans 2013.01.04. 18:30:13

@Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu): Az írások átdátumozásával tudod manipulálni a bejegyzések sorrendjét. Azt is megteheted, hogy mindig, amikor új bejegyzést írsz, a logikai helyére dátumozod, másrészt a tartalomjegyzék bejegyzést mindig előre.

Ezzel viszont megszivatnád a blogodat blogként olvasókat. Lehet, hogy érdemes lenne inkább honlapot csinálnod, ott szépen rendszerbe tudnád szedni az írásaidat. Egyedül a kommentelés lenne probléma, nem tudom, hogyan lehetne olyat, ahol élnek a blog.hu-s nickek.

Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu) · http://vedooltas.blog.hu/ 2013.01.09. 09:20:41

@Caenorhabditis elegans: "Az írások átdátumozásával tudod manipulálni a bejegyzések sorrendjét. Azt is megteheted, hogy mindig, amikor új bejegyzést írsz, a logikai helyére dátumozod, másrészt a tartalomjegyzék bejegyzést mindig előre. Ezzel viszont megszivatnád a blogodat blogként olvasókat."

Így igaz, ennyire azért nem akarom megerőszakolni a struktúrát :) (De például olyat láttam más blog-rendszernél, hogy *egy adott* posztot "ki lehet emelni", hogy az mindig a tetején legyen (utána a többi jönne sorrendben!); ez például teljesen jó lenne itt a Tartalomjegyzékhez. De nem találtam rá módot...)

"Lehet, hogy érdemes lenne inkább honlapot csinálnod, ott szépen rendszerbe tudnád szedni az írásaidat. Egyedül a kommentelés lenne probléma, nem tudom, hogyan lehetne olyat, ahol élnek a blog.hu-s nickek."

Hajszálpontosan. Eredetileg én is gondoltam arra, hogy egyszerűen felrakom az írásokat a honlapomra és kész, de rájöttem, hogy ez sok szempontból gyengébb lenne. Itt mondjuk van Facebook-megosztás gomb kapásból, van kommentelés, amit rendkívül fontosnak tartok (részint a nyílt vita miatt, részint a konstruktív kritika, és a cikkek közös javítása miatt - amire volt is példa, ezt neked nem kell magyaráznom ;) ) stb.

Úgyhogy ezen már túlteszem magam: a struktúra iránti vágyamat kiélem a pdf-es verzióban, ez a blog meg maradt blog :)
(Azért ha valaki tudja, hogy ki lehet-e emelni a fenti módon egy bejegyzést, az írja meg :) )

Caenorhabditis elegans 2013.01.10. 05:06:07

@Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu): Ráuszítottam a témára egy nálam ráérősebb/hákolósabb kedvű személyt. Azt találta, hogy a blog.hu rendszerében meg lehet csinálni, hogy egy oldaldobozt a blog tetejére tesz az ember, és az mindig ott is marad. A mérete teljes szélességű tud lenni. Az összes "hibája" annyi, hogy nem bejegyzésként működik, tehát nem rövidül automatikusan (bár nálad semmi nem rövidül) és nem lehet kommentelni. Ha ez belefér, nézd meg az én blogomat, meg lett csinálva mintának (a dizájn kicsit problémás az alsó szegélynél, de nálad nem lesz ilyen gond). Ha érdekel, le tudom írni mélben, hogy pontosan hogy kell az ilyet megcsinálni.

Illetve létezik egy olyan oldaldoboz típus, ami meg tudja mutatni a bejegyzések listáját. Ebből lehet olyan fajtát használni, hogy pl csak egy bizonyos címkéhez tartozót tegyen bele. Ha ebből többet csinálsz különböző címkékkel, ez gyakorlatilag valamiféle tematikus tartalomjegyzékként fog működni.

Caenorhabditis elegans 2013.01.10. 05:26:01

@Caenorhabditis elegans: Frissítés: van lehetőség a felső doboz összecsukására, úgy, hogy alapból csukott, ha meg fölé viszed az egeret, kinyílik. Így a blog stílusban olvasók is jól járnak, meg a tartalomjegyzéket igénylők is.
Perpill úgy tűnik, engedi a saját javascriptet is, szóval határ a csillagos ég, bár még fejlesztés alatt a dolog. Esetleg ha pontosan leírnád, pl e-mailben, hogy mire van szükséged, az segítene.

Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu) · http://vedooltas.blog.hu/ 2013.01.12. 22:35:10

@Caenorhabditis elegans: Köszönöm szépen! Küldtem üzenetet (a blog.hu-s rendszeren keresztül - remélem megkapod :) ).

Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu) · http://vedooltas.blog.hu/ 2013.04.03. 08:26:21

@Caenorhabditis elegans: Hát látod... kellett hozzá egy kis idő, de végül én is teljesen meg lettem győzve :))
blank
süti beállítások módosítása