Védőoltásokról - a tények alapján

(Aki először jár ezen a blogon, az javaslom, hogy kezdjen itt: Tartalomjegyzék gyanánt.)

A védőoltások az orvostudomány legcsodálatosabb találmányainak egyikét jelentik.

Több száz millió ember életét mentették meg a történelemben (illetve, a világ szerencsétlenebb országaiban, mentik meg mind a mai napig). Azáltal, hogy segítik elkerülni a megbetegedéseket, csökkentik a gyermekek fájdalmait, szenvedését, segítik elkerülni a még súlyosabb (adott esetben maradandó megnyomorodáshoz vezető) szövődményeket, tehermentesítik a nemzetgazdaságot és az egészségügyi ellátórendszert. Ami miatt a csodálatos jelző nem túlzás, hogy mindezt milyen kis áron teszik: kockázataik (illetve költségük) sok nagyságrenddel az előbbi előnyök mögött marad.

Manapság azonban felbukkantak, Magyarországon is, csoportok, akik fejükbe vették, hogy megingatják a bizalmat a védőoltásokban. Amíg ezt tárgyszerű, szakmai vita keretében teszik, nincs is semmi gond. Néhányan azonban nem érvelnek, hanem manipulálnak, nem megalapozott kritikájuk van, hanem előre eldöntött prekoncepcióikat, összeesküvés-elméleteiket igyekeznek szakmai köntösbe bújtatni. Céljuk, hogy érzelmekre hatva verjenek át embereket, károkat okozva az egész magyar közegészségügynek, a magyar gyermekeknek.

Meggyőződésem szerint csak felvilágosítással, ismeretterjesztéssel lehet e manipulációk ellen hatékonyan fellépni. E blog ezt a célt kívánja szolgálni: bemutatja, hogy a védőoltás-ellenesek hazugságaival szemben mit mutatnak a tények a védőoltásokról. Szó lesz a hatásosságról, a biztonságról; a témákat folyamatosan bővítem.

A blog központi oldala, ahonnan indulni érdemes: Tartalomjegyzék gyanánt. Innen indulva minden tárgyalt kérdés megtalálható, strukturált rendben.

A blog anyaga "könyv" formában is elérhető: Ferenci Tamás: Védőoltásokról – a tények alapján, sőt, most már igazi könyvként is, ha valaki jobb szeretné papíralapon olvasni. Rövid összefoglalóként ezt a cikkemet ajánlom.

Elérhetőség

A szerző biostatisztikus, az ÓE Élettani Szabályozások Csoportjának adjunktusa, a BCE Statisztika Tanszékének félállású adjunktusa.

Email-es elérhetőség:

 

Friss topikok

Címkék

adatforrás (2) adatvizualizáció (2) all trials (1) alumínium (3) andrew wakefield (2) autizmus (7) bárányhimlő (6) BCG (3) bexsero (6) bíróság (1) biztonság (37) boldogkői zsolt (1) cfr (1) cikk (9) cocooning (1) Cristopher Exley (1) cukorbetegség (1) diabetes (1) diftéria (1) efpia (2) egészségi állapot (1) előadás (3) epidemiológia (4) epidemiology and infection (1) eradikáció (1) etika (1) fészekimmunizálás (1) formaldehid (1) forrás (1) függetlenség (1) gyermekrák (1) haemophilus influenzae b (1) hatásosság (32) háziorvos továbbképző szemle (1) hepatitis b (2) Hib (1) higany (3) hírvivő (1) horváth ildikó (1) immunológia (1) immunrendszer (1) indokoltság (2) infektológia (4) influenza (1) interjú (2) ipm magazin (2) ipv (1) járványos gyermekbénulás (2) jog (2) kanyaró (8) kiggs (1) kockázat-haszon mérlegelés (5) kockázatérzékelés (1) kockázatkommunikáció (1) költséghatékonyság (3) könyv (8) kötelezőség (2) kritikus gondolkodásmód (7) Kürti Katalin (1) kutatás (4) matematika (1) meningococcus (5) minőség (3) MMR (5) morbilli (8) műhelytitok (8) mumpsz (1) nátrium-klorid (1) nyájimmunitás (10) oltás (117) oltás-rezisztencia (1) opv (1) orvosi hetilap (1) orvosi kutatások kritikus értékelése (9) orvosi megismerés módszertana (1) orvosi szemétkosár (2) összetevő (5) övsömör (1) PCV (1) pertussis (9) pneumococcus (1) policy (1) polio (5) prevenar (1) rota (1) rózsahimlő (2) rsv (1) rubeola (3) statisztika (3) synflorix (1) szamárköhögés (9) szatymaz (1) szebik imre (1) szendi gábor (5) szükségesség (1) TBC (2) tetyana obukhanych (1) tiomerzál (3) torokgyík (1) transzparencia (3) ukrajna (1) vakcina (118) varicella (5) védőoltás (118) wakefield (3) wavelet (1) zoster (1) Címkefelhő

Ferenci Tamás: Védőoltásokról – a tények alapján

2014.05.23. 16:02 Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu)

...és akkor lekerül egy idézőjel. Arról, hogy elkészült a "könyv" következő változata. (Ahogy azt a hűséges olvasók már nem egyszer láthatták a blogon.)

 

FerenciTamasVedooltasokrolATenyekAlapjan_Borito.png

 

Igen, ez pontosan az, aminek látszik.

 

Egyfelől büszke vagyok, másrészt nagyon hálás mindenkinek, aki segített nekem és akitől tanulhattam, hogy ez a könyv létrejöjjön.

Úgy érzem, hogy bizonyos szempontból a könyv visszaigazolása mindannak az elképesztő mennyiségű munkának, amit – végső soron egyszerű érdeklődőként, hobbiból – ebbe a témába fektettem. Az igazi gyümölcse a munkámnak persze nem ez, hanem az, ha minél jobban tudom a gyermekek egészségének az érdekét szolgálni a valós információk megismertetésével, de mégis: nagyon jó érzés számomra, hogy szó szerint "kézzelfogható" eredménye is lett a tevékenységemnek. Hála az Istennek, a könyv úgy került nyomdába, hogy nagyjából mindent le tudtam írni benne, ami szerintem kerek egésszé teszi a tárgyalásomat. Most már szeretnék kicsit pihenni. Nagyon remélem, hogy minél többen tudják hasznosítani (és – ahogy a hátsó borítón is írtam – ezzel tettem valamicskét a jövő generációk egészségének az érdekében).

Ezen a ponton nyilván mindenkiben az a kérdés adódik, hogy mégis: hogyan jött létre a könyv? Ezt egy okból nem állok neki elmesélni, ez pedig az, hogy az Előszó minderre választ ad!

Úgyhogy jöjjön a kedvcsináló! A könyv, nem túl meglepő módon, a blog anyagainak szerkesztett változata; a tartalomjegyzéke itt érhető el. Felraktam a teljes előszót is, ebben elmesélem a könyv (és a blog) történetét, a motivációmat, és köszönetet mondok mindenkinek, akitől támogatást kaptam. Kiderül belőle, hogy honnan indult az egész blog (ezt még soha nem írtam meg itt!), hogy hogyan bővült az anyag, hogy hogyan vetődött fel a gondolat, hogy ebből könyv legyen, hogy kik lektorálták az írásomat, hogy milyen küzdelembe – és időbe! – telt mire tényleg megjelent (és persze az is, hogy hogyan nem kaptam egyetlen fillért sem mindebből).

Ha valaki meg szeretné venni, a Medicina Kiadó honlapján érhető el a boltok listája és az online megrendelés; a könyvnek van saját oldala is a Medicinás lapon. (Amint az Előszóból is kiderül, engem ugyan nem támogat az, aki megveszi a könyvet, de az ügyet annyiban mégis csak, hogy az jól mutat a kiadónak, ha sok elfogy a kinyomott példányokból :) ) Az ára 2 500 Ft, 375 oldal (A/5-ös formátumban), nagyon szép színesben, de paperback kötésben.

Ezen kívül beszerezhető a Libri üzleteiben is.

A következő napokban igyekszem mindenkit megkeresni, akinek szeretnék köszönetet mondani tiszteletpéldányokkal (ha valaki úgy érzi, hogy kimaradt, csak szóljon!).

Ahogy a könyvben is leírtam (csak úgy mint a blogon), minden észrevételt, kritikát a legnagyobb örömmel veszek!

A könyvhöz létrehoztam egy "honlapot" (mindenekelőtt: hibajegyzékkel!), ez itt érhető el.

29 komment · 2 trackback

Címkék: könyv vakcina oltás védőoltás

A bejegyzés trackback címe:

https://vedooltas.blog.hu/api/trackback/id/tr896198129

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Impakták - I. 2014.08.19. 18:07:56

Jó bornak is kell a cégér, szóval közben a 444-es ScienceMeetup-on elindult egy új podcastünk, amit Zsiros Lacival (Szertár) csinálunk, és első vendégünk Ferenci Tamás volt (Védőoltás blog), akivel védoltásokról és oltásellenességről beszélgettünk:

Trackback: Könyvhét 2014 - 2. 2014.06.11. 18:58:32

A tavalyi könyvhetes posztunk meglepően népszerű lett, így úgy döntöttünk, hogy most már hagyományként tekinthetünk rá, amit ápolni és óvni kell, így itt van idén is, bővített formában, hiszen egyből ketten is posztoltunk a jó ügy apropóján. A rossz h...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[Prolixus] 2014.05.23. 16:40:37

Hopp...hoppá! :-O

Tamás, őszintén gratulálok!

[Prolixus] 2014.05.23. 17:19:30

Asszem ez volt a leghosszabb és legszemélyesebb előszó, amit életemben olvastam...legyen orvosi, természettudományos szakkönyvről, vagy szórakoztató irodalomról szó. :)Érdekes volt olvasni a szerzői és a kiadási hátteret is, és bár alapvetően nem szeretem a hosszú előszavakat és a "mindenkinek köszönöm" attitűdöt, azt hiszem ez ennél a könyvnél nemhogy "megengedhető" (nagyon vaskos idézőjel!), hanem talán még szükséges is volt.

Nagyon szép gesztus a részedről, hogy mindenféle anyagi haszonról lemondtál, hogy ezzel is erősítsd a független, bizonyítékokon alapuló információszolgáltatást és egyben a bizonyítékokon alapuló orvoslást. Remélem sok anyuka/apuka forgatja majd, és sok gyerkőcnek spórolsz meg olyan órákat, napokat, amelyeket egyébként egy oltással megelőzhető betegségben szenvedve töltenének el. Talán még életeket is mentesz. :)

Annyit szeretnék kérdezni a könyvvel kapcsolatban, hogy MÁR elérhető-e a medicinás könyvesboltokban, vagy csak X nap múlva kerül kiszállításra...Debrecenbe például?

Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu) · http://vedooltas.blog.hu/ 2014.05.23. 18:13:44

@[Prolixus]: Nagyon köszönöm a kedves szavaidat... rendkívül jól esett olvasni! Tényleg, nagyon jó volt olvasni :) Valóban, a személytelenség és a rövidség (nagyon) nem volt cél az előszónál - de örülök, ha ez nem is volt baj!

"Talán még életeket is mentesz. :)"

:)

"Annyit szeretnék kérdezni a könyvvel kapcsolatban, hogy MÁR elérhető-e a medicinás könyvesboltokban, vagy csak X nap múlva kerül kiszállításra...Debrecenbe például?"

Személyesen persze nem láttam, hogy Debrecenben ott van-e :) de szóban azt mondták a Medicinások, hogy igen, már vidéken is kint van a boltokban! Azért a bombabiztos talán mégis csak az, ha előzetesen felhívod őket ( (52) 423-855 ha jól kerestem ki).

kodpiszkalo · www.kodpiszkalo.blog.hu 2014.05.23. 22:00:59

Nagyon gratulálok! Sok sikert a könyvhöz, megérdemled te is és azok is, akiken segíthet ez a mű!
Fiat lux! :-)

Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu) · http://vedooltas.blog.hu/ 2014.05.24. 07:44:49

@kodpiszkalo: Köszönöm szépen! Remélem tényleg lesz, akinek segít ez, akihez el tudom juttatni a valós információkat így...

:)

csutkababa 2014.05.24. 11:00:16

Gratulálok, és utólagos engedélyeddel kiraktam a Medicinás oldalt a FB ügyeleti oldalunkon :)

Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu) · http://vedooltas.blog.hu/ 2014.05.24. 11:19:56

@csutkababa: Köszönöm szépen! :) (És természetesen nyugodtan terjeszthetitek a dolog hírét, én csak örülök neki :) )

Zimizumi 2014.05.25. 13:58:02

Gratulálok a könyvhöz, szívből remélem, hogy sikeres lesz, mert tényleg hiánypótló munka! Mindenesetre én megveszem. :)

2014.05.27. 11:08:04

Egyébként én is gratulálok a könyvhöz. Meg a bloghoz is, ami szvsz a legjobbak között van.

Himpled 2014.05.28. 10:12:38

Gratulálok a könyvhöz. Az nagyon tetszik, hogy árában elérhető és elég jó minőségű. Rosszabb minőségű kb. azonos terjedelmű könyveket szoktam vásárolni az egyetemi tanulmányaimhoz és azok drágábbak. Pedig azokon sincs szerzői támogatás, szóval szerintem eléggé megéri (gondolom a nagyobb példányszám miatt).

Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu) · http://vedooltas.blog.hu/ 2014.05.28. 11:14:44

@Himpled: Nagyon köszönöm! A könyv árát értelemszerűen a kiadó határozta meg (persze nyilván örülök, minél elérhetőbb), a minőségben én is igyekeztem megtenni amit lehet :) Hozzá kell tennem, hogy ezzel együtt is, számomra is kicsit zsákbamacska volt, hogy végülis milyen lesz a végeredmény (különösen a papírra, kötésre meg ilyenekre gondolva), de amikor kézbe foghattam, én is úgy éreztem, hogy jól sikerült ilyen szempontból...

_Epikurosz_ 2014.05.30. 08:53:36

Szívből Gratulálok!!! :)

(van egy hírem, ami érdekes lehet az Egyesült Államokba utazóknak: www.vox.com/2014/5/29/5762064/measles-is-making-a-comeback-because-people-arent-getting-vaccinated)

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2014.05.31. 06:59:51

Kedves Tamás!

Tegnap kaptam kézhez a könyvet, egyből rávetettem magam. Hiánypótló alapmű, kötelező olvasmány!
nagyon jó a könyv stílusa, a sok-sok szakmai info mellett nagyon jó olvasni, kifejezetten szórakoztató. :)

Gratulálok!

Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu) · http://vedooltas.blog.hu/ 2014.05.31. 09:59:11

@Meleg Sándor: Köszönöm szépen! És külön örülök, hogy ezt írtad: a precizitásból szemernyit sem akartam engedni, ez nem volt kérdés, de annak nagyon örülök, ha - ezen belül - sikerült nem teljesen olvashatatlan anyagot összerakni :)

2014.06.03. 19:16:16

@Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu): Gratulálok. Hiánypótló mű született.
@[Prolixus]: Anyagi haszon... Hát ahogy személyesen és interneten keresztül van szerencsém ismerni, ez inkább csak újabb érv lesz nekik, hogy mindenkit a csúnya, gonosz gyógyszergyárak fizettek le. Mert természetesen senki sem dolgozik "ingyen", puszta szívjóságból, csak ha titokban súlyos pénzeket kap tőlük (tehát aki lemond a haszonról, az a leggyanúsabb). Kivéve természetesen önmagukat, akik a világ jobbítása miatt dolgoznak önzetlenül (még ha saját írásaikért, alternatív "oltáskivezetőikért", az oltássérültek alapítványának támogatásáért stb. minden pénzt igényelnének, sőt követelnének, hiszen áldozatos munkájukat egyébként ki végezné el?)
Amondó vagyok tehát, hogy akik ennyire kifacsartan gondolkodnak, azt még ez a gesztus sem fogja meggyőzni... (bizonytalanokat viszont igen)

Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu) · http://vedooltas.blog.hu/ 2014.06.03. 19:29:39

@Piere de La Croix: "Gratulálok. Hiánypótló mű született."

Köszönöm szépen!

"Kivéve természetesen önmagukat"

Na igen! :D

"Amondó vagyok tehát, hogy akik ennyire kifacsartan gondolkodnak, azt még ez a gesztus sem fogja meggyőzni... (bizonytalanokat viszont igen) "

Ennél többet nem is reméltem... :)

Vincente82 2014.06.06. 14:35:29

Gratulálok! Rövidesen beszerzem.

kovacsrobert18 2014.06.12. 21:50:21

Tisztelt Tamás!
Jelen voltam az oltásokkal kapcsolatban tartott előadásán Szegeden a molekuláris biológia határai keretein belül és rendkívül megfogott. A könyv is roppant érdekes, köszönöm. Rengeteg kitartást és türelmet kívánok a "harcban"! :)

Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu) · http://vedooltas.blog.hu/ 2014.06.12. 21:57:21

@kovacsrobert18: Köszönöm szépen! Nagyon merném remélni, hogy a dolgot nem "harcként" kell felfogni... de pont erről írtam is az előszóban :)

dr. Havasi Viktoria 2014.08.29. 19:41:46

Kedves Tamas!

Eloszor is gratulalok a konyvhoz es a bloghoz! Sajnos az ismeretsegi koromben tobb szulo is van, akik oltasellenes velemenyuket hangoztatjak tobbnyire a Facebookon, hogy jo sokan lassak. Sokaig bajban voltam, milyen magyar nyelvu irodalmat ajanljak nekik, mignem egy kollega ajanlotta a blogodat. Elolvastam nehany bejegyzest, es csak meg egyszer gratulalni tudok tudomanyos tenyeken alapulo, kivalo ismeretterjeszto munkadhoz, amit vegzel. Tovabbi kitartast es sok sikert kivanok!
Udvozlettel: Viktoria

Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu) · http://vedooltas.blog.hu/ 2014.09.04. 18:42:32

@dr. Havasi Viktoria: Mindenekelőtt: köszönöm szépen! Nagyon jó volt olvasni a soraidat, az a legnagyobb öröm számomra, ha tudok segíteni a munkámmal. Köszönöm a visszajelzést erről!
blank
süti beállítások módosítása